Štvrtok 19. septembra, 2024
Holandská veľvyslankyňa na Slovensku Gabriela Sancisi (Foto: FB / Gabriella Sancisi Btl)

Holandská ambasáda v Česku zrušila diskusiu o politickej situácii na Slovensku, nakoniec sa konala v iných priestoroch

Holandské veľvyslanectvo v ČR sa na základe aktuálnych informácií rozhodlo zrušiť pripravovanú diskusiu o politickej situácii na Slovensku. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Malo ísť o podujatie Centra pre informovanú spoločnosť, na ktorom sa mali zúčastniť exminister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer a Juraj Rizman z organizácie Post Bellum.

„Na základe aktuálnych informácií sa holandská strana, ktorá predtým nedisponovala dostatočnými informáciami o pripravovanom podujatí (na ktorom mala byť na pôde holandského veľvyslanectva v Prahe rozoberaná za účasti veľvyslancov členských štátov EÚ bez pozvania slovenskej veľvyslankyne v ČR vnútropolitická situácia na Slovensku), rozhodla podujatie na pôde svojej ambasády v ČR zrušiť,“ spresnil rezort diplomacie.

Ministerstvo zároveň pripomenulo, že si v stredu (6. 3.) pozvalo holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú a požiadalo ju o vysvetlenie. Rezort uviedol, že ocenil reakciu holandskej strany a vzal na vedomie aj jej ospravedlnenie. „Viac sa tejto téme nebude venovať, pretože Slovenskej republike záleží na dobrých vzťahoch s Holandským kráľovstvom,“ dodal.

Zrušenie diskusie ocenil aj slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý predtým podujatie kritizoval. Prirovnal to k situácii, keď by napríklad on zvolal na Slovensku diskusiu s veľvyslancami európskych krajín a dvoma bývalými českými politikmi, kde by nadávali na českú politickú scénu. „To je nevídané, neakceptovateľné,“ vyhlásil. Na podujatí kritizoval aj účasť Juraja Rizmana z organizácie Post Bellum a bývalého šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera.

Centrum pre informovanú spoločnosť reagovalo na kritiku R. Fica ešte v stredu vyhlásením, že ono je organizátorom podujatia, a nie holandské veľvyslanectvo v Prahe. Ambasáda podľa českej mimovládnej organizácie poskytla iba priestory na konanie akcie a nezasahovala do výberu rečníkov či hostí.

„Odmietame, že by išlo o akciu, ktorá by mala akýmkoľvek spôsobom zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska,“ napísalo centrum v stredu na sociálnej sieti. O zrušení podujatia na sociálnej sieti dosiaľ neinformovalo.

O. Dostál: Hanbím sa za súčasnú vládu Slovenskej republiky.

„Ospravedlňujem sa pani veľvyslankyni Holandského kráľovstva Gabrielle Sancisi za včerajšie hlúpe, hulvátske a nekompetentné vyjadrenia slovenského ministerstva zahraničných vecí na adresu Holandska v súvislosti s akciou, ktorú na pôde jeho veľvyslanectva v Prahe organizuje Centrum pre informovanú spoločnosť,“ uviedol na sociálnej sieti poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS)

Podľa vlastných slov chce holandskú veľvyslankyňu ubezpečiť, že na Slovensku žije množstvo ľudí, ktorí vyjadrenia slovenského ministerstva zahraničných vecí, odmietajú a považujú ich za neprijateľné. Súčasné pomery na Slovensku mu pripomínajú našu krajinu v časoch mečiarizmu, dodal.

Podujatie sa uskutočnilo na inom mieste

„Diskusia oproti pôvodnému plánu neprebehla na pôde Veľvyslanectva Holandského kráľovstva, napriek tomu sa ale veľmi vydarila,“ informovalo centrum na sociálnej sieti vo štvrtok. Zúčastnili sa jej všetci pozvaní hostia, zástupcovia slovenského ani maďarského veľvyslanectva neboli pozvaní.

Akcia mala za cieľ predstaviť pozvaným hosťom z radov diplomatov členských krajín EÚ aktuálny vnútropolitický vývoj na Slovensku a jeho presah do Česka a EÚ. Nezisková organizácia plánuje prinášať informácie o dianí na Slovensku aj naďalej.

Prečítajte si aj