Štvrtok 19. septembra, 2024
Po požiari v UNLP v Košiciach 7. marca 2024 (Foto TASR/ František Iván)

V Košiciach horela vo štvrtok nemocnica

Pre požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo štvrtok ráno evakuovali pacientov. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR na sociálnej sieti. Hlásia aj zranených. Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí.

„V budove bolo 766 osôb, evakuovaných bolo 404 ľudí. Na mieste bolo nasadených 13 kusov techniky a zasahovalo 35 hasičov. Požiar je už uhasený,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

Požiar bol nahlásený okolo 1.30 h. Vypukol na štvrtom poschodí – psychiatrickom oddelení nemocnice na Triede SNP. Zisťovateľ určil ako príčinu požiaru manipuláciu s otvoreným ohňom.

„V skorých ranných hodinách bolo OS ZZS SR požiadané o súčinnosť pri transporte pacientov z nemocnice UNLP v Košiciach z dôvodu požiaru,“ uvádza OS ZZS s tým, že na miesto vyslali tri ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jednu ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci, ktoré pacientov transportovali do iných nemocníc.

Ako spresnila hovorkyňa OS ZZS SR Petra Klimešová, siedmich pacientov nadýchaných splodinami horenia transportovali do nemocnice v Šaci.

Podľa hovorkyne nemocnice Moniky Kriškovej bol požiar uhasený v krátkom čase, problém spôsobovalo najmä zadymenie. Časť pacientov bola spolu so zdravotníkmi evakuovaná do iných priestorov v rámci UNLP. „Momentálne sú na miestne záchranné zložky, krízový štáb UNLP Košice, polícia. Ubezpečujeme pacientov a ich blízkych a taktiež zamestnancov UNLP, že v súčasnosti je situácia pod kontrolu. Osoby ani majetok v tejto chvíli nie sú ohrozené. Nepríjemnosti v objekte monobloku, ktoré súvisia s následkami po požiari, aktuálne riešime,“ uviedla.

HaZZ: Pri požiari v UNLP sa zranilo 9 ľudí, škoda dosahuje 100.000 eur

Pri štvrtkovom požiari v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice bolo zranených splodinami horenia deväť ľudí. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint. Výška priamej škody bola predbežne určená na 100.000 eur.

Ako uviedol, príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania. Podľa prvotných informácií malo ísť o manipuláciu s otvoreným ohňom.

Situáciu sledujú aj mesto Košice a Košický samosprávny kraj. Ako uviedli, sú pripravení poskytnúť UNLP súčinnosť a pomoc v rámci svojich možností a kompetencií.

Vedenie rezortu intenzívne komunikuje o situácii v UNLP Košice

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa intenzívne zaujíma o situáciu v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. V prípade, že to bude potrebné, je pripravená okamžite odcestovať do Košíc. Oznámilo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré potvrdilo, že situácia je pod kontrolou.

„Ďakujeme za rýchle nasadenie a pomoc všetkým záchranným zložkám, zdravotníkom, hasičom, policajtom a najmä personálu nemocnice,“ uviedol rezort.

Zisťovateľ určil ako príčinu požiaru manipuláciu s otvoreným ohňom.

Po požiari v UNLP budú v nemocnici v košickej Šaci liečiť štyroch pacientov

Liečbu v hyperbarickej komore v nemocnici v košickej Šaci si po štvrtkovom požiari v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice vyžadujú štyri osoby. Uviedol to generálny riaditeľ Nemocnice Agel Košice-Šaca Pavol Rusnák.

„V skorých ranných hodinách bolo po požiari v UNLP na urgentný príjem našej nemocnice privezených sedem osôb. Po neodkladnom vyšetrení a ošetrení štyri osoby vyžadujú liečbu v hyperbarickej komore, dve osoby budú prevezené v stabilnom stave späť na hospitalizáciu do UNLP a jedna osoba bude prepustená do domáceho ošetrenia,“ spresnil.

Prečítajte si aj