Štvrtok 19. septembra, 2024
Elon Musk, 16. júna 2023 (Foto: JOEL SAGET/AFP via Getty Images)

Elon Musk žaluje OpenAI za prepojenie so spoločnosťou Microsoft

Elon Musk podal žalobu na spoločnosť OpenAI a jej spoluzakladateľov, v ktorej tvrdí, že porušili zakladateľskú zmluvu spoločnosti tým, že vyvíjali umelú inteligenciu (AI) kvôli zisku, a nie pre dobro ľudstva.

Musk, ktorý bol pôvodným členom predstavenstva spoločnosti OpenAI, ale v roku 2018 ju opustil, vo svojej žalobe uviedol, že obžalovaní – generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI Sam Altman a predseda Greg Brockman – porušili svoj záväzok vyvíjať umelú inteligenciu „v prospech ľudstva“ a namiesto toho sledujú zisk a moc.

V žalobe podanej 29. februára sa tvrdí, že S. Altman a G. Brockman pôvodne spojili sily s E. Muskom, aby založili OpenAI ako neziskovú spoločnosť s otvoreným zdrojovým kódom.

Musk uviedol, že zakladateľská zmluva vyžaduje, aby spoločnosť OpenAI poskytla svoje technológie, ako napríklad chatbota GPT-4, ktorého vyvinula, „voľne k dispozícii“ verejnosti. 

Podľa Muska však OpenAI zmenila svoj prístup a po spojení so spoločnosťou Microsoft, ktorá do startupu investovala približne 13 miliárd dolárov, sa zamerala na zisk.

„V rozpore so zakladateľskou zmluvou sa žalovaní rozhodli používať GPT-4 nie v prospech ľudstva, ale ako patentovanú technológiu na maximalizáciu zisku doslova najväčšej spoločnosti na svete,“ napísal v žalobe Musk s odkazom na Microsoft.

Neprimerane koncentrovaná moc

V žalobe Musk tvrdí, že GPT-4 spoločnosti OpenAI predstavuje umelú všeobecnú inteligenciu (AGI), čo je umelá inteligencia, ktorej inteligencia je taká pokročilá, že sa vyrovná ľudskej inteligencii alebo ju prevyšuje.

„Spoločnosť OpenAI, Inc. sa zmenila na uzavretú dcérsku spoločnosť de facto najväčšej technologickej spoločnosti na svete: Microsoftu,“ pokračoval. „Pod novým vedením nielenže vyvíja, ale v skutočnosti zdokonaľuje AGI [umelú všeobecnú inteligenciu] s cieľom maximalizovať zisky pre Microsoft, a nie v prospech ľudstva.“

Žaloba Muska sa zameriava aj na prepustenie S. Altmana v roku 2023 a jeho následné opätovné dosadenie do funkcie generálneho riaditeľa. Tvrdí, že dočasný odchod S. Altmana podnietil spoločnosť Microsoft, aby zasiahla a presadila odstúpenie členov predstavenstva, ktorí sa ho pokúšali zosadiť, čo viedlo k reštrukturalizácii, ktorá zmenila tvár spoločnosti.

„Po opätovnom nástupe S. Altmana a reštrukturalizácii správnej rady sa firemná štruktúra OpenAI, ktorá bola navrhnutá ako systém kontroly a rovnováhy medzi neziskovou časťou, ziskovou časťou, správnou radou a generálnym riaditeľom s cieľom zabezpečiť plnenie neziskového poslania, zo dňa na deň zrútila,“ napísal v žalobe.

Musk tvrdil, že súčasní členovia správnej rady už nie sú vedci, ktorí majú hlboké znalosti o technológii.

„Touto reštrukturalizáciou sa spoločnosť OpenAI, Inc. vzdala svojho neziskového poslania vyvíjať AGI v prospech ľudstva v širokom zmysle slova, čím sa dostala do rúk veľkej ziskovej korporácie, v ktorej by sa neprimerane koncentrovala obrovská moc,“ tvrdí.

Musk pri viacerých príležitostiach kritizoval väzby spoločnosti so spoločnosťou Microsoft.

Tento podnikateľ v oblasti technológií označil umelú inteligenciu za „dvojsečný meč“ a varoval pred jej nebezpečenstvami pre ľudstvo.

Spoločnosť OpenAI nereagovala na žiadosť o komentár k žalobe.

Hrozba umelej inteligencie

Minulý rok sa Musk pripojil k viac ako 1 100 osobnostiam vrátane expertov a vedúcich pracovníkov v priemysle, ako je spoluzakladateľ spoločnosti Apple Steve Wozniak, a podpísal otvorený list, v ktorom vyzval všetky laboratóriá umelej inteligencie, aby aspoň na šesť mesiacov pozastavili tréning systémov výkonnejších ako Chat GPT-4.

V liste sa nevyzýva na zastavenie vývoja umelej inteligencie vo všeobecnosti, ale len najpokročilejších systémov, čo Musk a ďalší odborníci označili za akt „ústupu od nebezpečných pretekov k čoraz väčším nepredvídateľným modelom čiernych skriniek s vynárajúcimi sa schopnosťami“.

Musk spolu s ďalšími signatármi listu uviedol obavy z možných „rizík AI pre spoločnosť a ľudstvo“.

Signatári listu varovali, že systémy umelej inteligencie s ľudskou kompetenciou by mohli predstavovať „hlboké riziká pre spoločnosť a ľudstvo“ a mali by sa starostlivo plánovať a riadiť, aby sa predišlo potenciálne „katastrofickým“ dopadom na svet a jeho obyvateľov.

„Po tom, ako sa nám podarilo vytvoriť výkonné systémy AI, si teraz môžeme užívať „leto AI“, počas ktorého budeme žať plody, navrhovať tieto systémy s jasným prospechom pre všetkých a dať spoločnosti šancu prispôsobiť sa,“ uviedli odborníci.

„Spoločnosť si dala pauzu v prípade iných technológií s potenciálne katastrofickými účinkami na spoločnosť. Môžeme tak urobiť aj tu. Užívajme si dlhé leto s umelou inteligenciou, a neponáhľajme sa nepripravení do jesene,“ argumentovali.

Vyzvali laboratóriá a nezávislých odborníkov na umelú inteligenciu, aby využili šesťmesačné moratórium na vypracovanie a zavedenie súboru bezpečnostných protokolov pre pokročilé konštrukcie umelej inteligencie, ktoré by zabezpečili, že tieto systémy budú „bez akýchkoľvek pochybností bezpečné“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj