Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Peter Pellegrini (FOTO TASR - Pavel Neubauer) a Ivan Korčok (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Pellegrini verzus Korčok: odlišné názory a prístupy k politike

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať 23. marca 2024 a podľa januárového i februárového prieskumu focusu by sa v druhom kole mali v súboji stretnúť kandidáti Peter Pellegrini (Hlas- SD) a Ivan Korčok (občiansky kandidát). Podľa predvolebných prieskumov to teda vyzerá na derby rodákov z Banskej Bystrice s pomerne tesným odstupom. Mandát dosluhujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej uplynie 15. júna 2024.

Pellegriniho doterajšia kariéra

Peter Pellegrini, predseda NR SR a predseda strany Hlas, je rodený Bystričan, ktorý študoval  na Ekonomickej fakulte Mateja Bela v B. Bystrici a neskôr pokračoval na Technickej univerzite v Košiciach. Vo vrcholovej politike začínal v rokoch 2002-2006 ako asistent poslanca NR SR Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). Postupne vystriedal viaceré funkcie – od poslanca cez štátneho tajomníka na ministerstve financií, ministra školstva, predsedu parlamentu a napokon si sadol aj do kresla predsedu vlády. Na post premiéra sa dostal v čase, keď Robert Fico (Smer-SD) podal demisiu v dôsledku vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a silnejúceho spoločenského tlaku.

P. Pellegrini dlhé roky pôsobil v rámci strany Smer-SD. Po parlamentných voľbách do NR SR v roku 2020 sa od materskej strany odčlenil a založil vlastnú  strana Hlas-SD, ktorá sa snažila dištancovať od niekdajších káuz Smeru a prinášať nový spôsob sociálno-demokratickej politiky. Ako dôvod odchodu uviedol: „Chcem predísť vnútrostraníckym ruvačkám a pozičným hrám, preto sa vzdávam postu podpredsedu strany Smer-SD (ktorý mu Fico ponúkol). Svoju ďalšiu budúcnosť už nevnímam ako potenciálny predseda Smeru. Zanechávam značku a politickú stranu jej otcovi zakladateľovi. Sú to dva svety, ktoré sa nemôžu spojiť a ťažko môžu fungovať za jedným stolom.”

R. Fico zhodnotil tento presun nasledovne: „Je zvláštne, že tieto tzv. “nové tváre” v politike som pred 20 rokmi učil abecede politiky. Držali sa ma silno za ruku rovnako, ako keď ide dieťa prvýkrát do školy, a keď robí prvé nesmelé kroky.”

Pellegriniho prezidentská kampaň

P. Pellegrini ohlásil svoju kandidatúru na post prezidenta SR s veľkou pompou v banskobystrickej opere: „Mojou víziou je silný a starostlivý štát. Centrom pozornosti je človek od narodenia až po starobu. Mojou víziou je Slovensko, na ktorom dokážu mladí ľudia nájsť uplatnenie. Mojou víziou je zjednotenie a súdržný národ, pokojný a dôstojný život všetkých ľudí na Slovensku. A preto, vážené Slovensky a Slováci, vážení občania, dámy a páni, priatelia, týmto vám oficiálne oznamujem, že som sa rozhodol kandidovať na post prezidenta SR.“.

O možnom kandidovaní Pellegriniho sa pošepkávalo už omnoho skôr a často bola rozoberaná téma prvej dámy. „Nikdy som svoje súkromie neťahal do politiky. Nikdy som nezneužíval svoj politický vplyv na riešenie svojich súkromných záležitostí. Aj preto dnes úprimne všetkým ľuďom hovorím, že pokiaľ dostanem ich dôveru, nebude ma počas výkonu funkcie prezidenta sprevádzať prvá dáma a ani iná žiadna iná osoba,“ odpovedal na otázky Pellegrini. 

Pellegriniho kampaňový slogan „Slovensko už potrebuje pokoj“, ktorý predstavil počas oficiálneho oznámenia prezidentskej kandidatúry, doplnil vyhláseniami, že je hrdý na svoj slovenský národ a najväčší hrdina je preňho obyčajný pracovitý človek. Pellegrini ďalej uviedol, že ak bude zvolený, vzdá sa všetkých funkcií.

Korčokova doterajšia kariéra

Ivan Korčok, rovnako rodák z Banskej Bystrice, vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave a postgraduálne štúdium z medzinárodných vzťahov dokončil na Univerzite Komenského v Bratislave (1991 – 1995). Odvtedy bol v službách štátu ako diplomat. Pôsobil ako veľvyslanec Slovenska v Spojených štátoch a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V decembri 2020 sa stal ministrom zahraničných vecí.

Korčokova prezidentská kampaň

Predvolebné aktivity naštartoval už koncom augusta 2023. V relácii Na telo uviedol, že pokiaľ by opätovne kandidovala Z. Čaputová o post prezidenta by sa neuchádzal.

Slogan jeho predvolebnej kampane znie: “Na ceste, ktorá spája Slovensko”. Za 3 hlavné hodnoty považuje: „Spoluprácu, Skúsenosť a Službu vlasti“ Na mítingu vo Zvolene vysvetlil, že “prezident by mal nabádať na spoluprácu. Neznamená to však, že musí so všetkým súhlasiť.”

Taktiež spomenul, že veľmi kriticky vníma polarizovanosť Slovákov a extrémistické názory v spoločnosti. “Sebadeklarovaní vlastenci si zobrali našu vlasť – krajinu a sprznili ju. Sú tu aj takí, ktorí sa snažia zástavou zakryť problémy,” čím narážal na samovyhlásených národniarov.

Podľa I. Korčoka, by verejní činitelia, a hlavne politici, nemali zabúdať na to, že slúžia občanom a nie sú vlastníkmi statusu, ktorý aktuálne zastávajú. “Mnohí po zvolení do úradu zabúdajú, že úrad im nepatrí. Že to majú len “požičané”, aj kancelárie aj služobné autá”. 

Zástupcovia mladšej vekovej kategórie na stretnutí vyzvali Korčoka, aby uviedol, prečo by mali mladí ľudia ostať žiť na Slovensku.  Odpovedal, že nebude odrádzať mladých od odchodu do zahraničia. Podľa neho je dôležité, aby sa realizovali, aby investovali do seba, študovali, robili to, čo chcú a čo ich baví. Podľa neho keď sa bude dariť mladým, bude sa dariť aj celkovo krajine. Pri mladých skôr vníma ako problém to, že sa za Slovensko hanbia, nechcú mať s touto krajinou nič spoločné. A to by chcel vraj ako prezident zmeniť.

Slovné konfrontácie

Otázku slabšieho postavenia Slovenska v EÚ v prípade  zrušenia jednohlasnosti v zahraničnopolitických otázkach a nahradenia unanimitou sme rozoberali v našom článku.

Pellegrini sa tu s Korčokom jednoznačne názorovo rozchádza. Líder Hlasu deklaruje, že chce za jedným stolom rovnocenne sedieť s veľkými európskymi hráčmi. „Ivan Korčok sa zjavne snaží zapáčiť veľkým hráčom. Nechce sa mu ako prípadnej hlave štátu viesť rovnocenný dialóg, ale chce prijímať len rozhodnutia a príkazy silnejších. Je to možno pohodlnejšie, ale doslova devastačné pre SR a ďalšie menšie štáty EÚ,“ povedal Pellegrini.

Korčok má úplne odlišný názor. „Pán Pellegrini, právo veta v EÚ je pre vás len marketingová skratka a ani tá nie je z vašej hlavy. Som za debatu o posilnení spoločnej zahraničnej politiky EÚ, lebo opakujem, silnejšia EÚ vo svete je slovenský záujem. Vy si myslíte, že je to hrozba,“ podotkol.

I. Korčok už dlhšie vyzýva P. Pellegriniho na živú debatu v jednej z televízií, no líder Hlasu takéto pozvanie zatiaľ neprijal. Od ohlásenia svojej kandidatúry sa objavil v televíznej debate len raz, a aj to bez oponenta. Kritici tvrdia, že sa plánuje “do prezidentského paláca premlčať”. 

P. Pellegrini však využíva mediálny priestor, ktorý sa mu dostáva ako aktuálnemu predsedovi parlamentu. Radšej volí samostatné vystúpenia, ako by zbytočne išiel do rizika, kde by dal oponentovi šancu ukázať sa.

Na otázku, ako vníma svojho súpera, I. Korčok odpovedal: “Chcú pokoj, aby mohli ničiť našu krajinu,” čím odkazoval na názov kampane svojho súpera „Slovensko už potrebuje pokoj“. Podľa Korčoka však národ skôr potrebuje pokoj od takých politikov, ako je líder Hlasu. “Slovensko nepotrebuje, aby sa usmieval prezident. Slovensko potrebuje, aby sa usmieval národ,” uzavrel tému občiansky kandidát.

P. Pellegrini zas tvrdí, že jeho súperovi je bližší Brusel než slovenské mestá a že nepozná skutočné problémy slovenských ľudí.

Prečítajte si aj