Štvrtok 19. septembra, 2024
Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová počas online tlačovej konferencie o protimonopolnom prípade spoločnosti Apple v sídle EÚ v Bruseli 30. apríla 2021. (Foto: FRANCISCO SECO / POOL / AFP via Getty Images)

EÚ udelila firme Apple pokutu vo výške 2 miliárd USD za zneužitie dominantného postavenia na trhu

Konanie spoločnosti mohlo potenciálne viesť k tomu, že mnohí používatelia iOS platili vyššie ceny za služby streamovania hudby.

Európska komisia uložila spoločnosti Apple pokuty vo výške viac ako 1,8 miliardy eur (približne 1,95 miliardy USD) za „nekalé obchodné“ praktiky, ktoré poškodili používateľov iOS.

„Vyšetrovaním Komisia zistila, že spoločnosť Apple zakazuje vývojárom aplikácií na streamovanie hudby v plnej miere informovať používateľov systému iOS o alternatívnych a lacnejších službách predplatného hudby dostupných mimo aplikácie a poskytovať akékoľvek pokyny, ako si takéto ponuky predplatiť,“ uviedla Európska komisia vo vyhlásení zo 4. marca. 

Spoločnosť Apple uplatňovala takéto „nekalé obchodné podmienky“ takmer 10 rokov, čo spôsobilo, že zákazníci platili „výrazne vyššie ceny za predplatné hudobných streamov“.

Komisia rozhodla, že pokuta je potrebná, pretože konanie spoločnosti Apple viedlo k nepeňažnej škode, ktorú nie je možné riadne vyčísliť.

Komisia tiež uviedla: „Pokuta musí byť dostatočná na to, aby odradila spoločnosť Apple od opakovania tohto alebo podobného porušenia predpisov a aby odradila iné spoločnosti podobnej veľkosti a s podobnými zdrojmi od páchania rovnakého alebo podobného porušenia predpisov.“

Formálne konanie vo veci spoločnosti Apple sa začalo v júni 2020 a točilo sa okolo údajného zneužívania dominantného postavenia technologického giganta na trhu. Vyšetrovanie sa týkalo toho, že spoločnosť Apple je jediným poskytovateľom svojho obchodu App Store, a teda stanovuje podmienky, ktoré musia vývojári dodržiavať, aby boli v obchode zaradení a dostali sa k používateľom.

Zistilo sa, že spoločnosť Apple zakázala vývojárom aplikácií na streamovanie hudby informovať používateľov systému iOS o lacnejších a alternatívnych predplatných hudby, čím porušila pravidlá Európskeho hospodárskeho priestoru.

Vývojárom bolo zakázané informovať používateľov o cenových rozdieloch medzi predplatným v aplikácii predávaným cez App Store spoločnosti a predplatným dostupným inde. Taktiež im bolo zakázané uvádzať v aplikáciách odkazy, ktoré by používateľov viedli na webové stránky vývojárov, kde by si používatelia mohli vybrať alternatívne predplatné.

Európska komisia poukázala na to, že “anti-steeringové” smernice spoločnosti Apple „negatívne ovplyvňujú záujmy používateľov systému iOS, ktorí nemôžu prijímať informované a účinné rozhodnutia o tom, kde a ako si zakúpiť predplatné na streamovanie hudby na používanie vo svojom zariadení“.

Vysoké poplatky Applu na vývojárov sa preniesli na zákazníkov vo forme vyšších cien predplatného. To mohlo spôsobiť, že používatelia systému iOS zaplatili za rovnakú službu zakúpenú prostredníctvom obchodu App Store viac, ako by zaplatili inde.

„Anti-steeringové” smernice spoločnosti Apple navyše viedli k nepeňažnej ujme v podobe zhoršeného používateľského zážitku: používatelia systému iOS museli buď zdĺhavo vyhľadávať, kým našli cestu k relevantným ponukám mimo aplikácie, alebo sa nikdy neprihlásili na žiadnu službu, pretože sami nenašli tú správnu,“ uviedla komisia.

Európska komisia nariadila spoločnosti Apple, aby odstránila všetky zistené anti-steeringové smernice a ďalej sa zdržala opakovania porušovania pravidiel alebo prijímania praktík podobného charakteru.

„Dominantné postavenie na trhu ako také nie je podľa antitrustových pravidiel EÚ nezákonné,“ uviedla komisia. „Dominantné spoločnosti však majú osobitnú zodpovednosť za to, aby nezneužívali svoje silné postavenie na trhu obmedzovaním hospodárskej súťaže, a to buď na trhu, na ktorom majú dominantné postavenie, alebo na jednotlivých trhoch.“

Apple verzus Spotify

Sťažnosť, ktorá viedla k vyšetrovaniu EÚ a pokute vo výške 1,8 miliardy eur, podala hudobná streamovacia aplikácia Spotify, ktorá tvrdila, že Apple zneužíva svoje dominantné postavenie a potláča hospodársku súťaž.

Spoločnosť Apple reagovala na rozhodnutie Európskej komisie a spoločnosti Spotify a uviedla, že sa proti pokute odvolá.

„Rozhodnutie bolo prijaté napriek tomu, že Komisia neodhalila žiadne dôveryhodné dôkazy o poškodení spotrebiteľov, a ignoruje realitu trhu, ktorý prekvitá, je konkurenčná a rýchlo rastie,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení podľa agentúry Associated Press.

Technologický gigant zdôraznil, že z rozhodnutia EÚ bude profitovať spoločnosť Spotify, ktorá má 56-percentný podiel na európskom trhu so streamovaním hudby.

„Dnešné rozhodnutie v mene hospodárskej súťaže paradoxne len upevňuje dominantné postavenie úspešnej európskej spoločnosti, ktorá je na trhu s digitálnou hudbou jednoznačným lídrom,“ uviedla spoločnosť Apple.

Spoločnosť Spotify podľa príspevku na blogu zo 4. marca privítala toto rozhodnutie ako „dôležitý moment v boji za otvorenejší internet pre spotrebiteľov“.

„Toto rozhodnutie vysiela silný signál – žiadna spoločnosť, dokonca ani monopol ako Apple, nemôže zneužívať svoju moc na kontrolu toho, ako iné spoločnosti komunikujú so svojimi zákazníkmi,“ uviedla spoločnosť Spotify.

Margrethe Vestagerová, komisárka EÚ pre hospodársku súťaž, na tlačovej konferencii v Bruseli uviedla, že konanie spoločnosti Apple bolo nezákonné a ovplyvnilo „milióny európskych spotrebiteľov, ktorí sa nemohli slobodne rozhodnúť, kde, ako a za akú cenu si kúpia predplatné na streamovanie hudby“.

Vyšetrovanie Komisie zistilo, že viac ako 20 % európskych spotrebiteľov, ktorí by si chceli objednať prémiovú službu Spotify, tak neurobilo, pretože kvôli obmedzeniam spoločnosti Apple neboli informovaní o možnostiach predplatného.

Pokuta EÚ prichádza v čase, keď má 7. marca v celej EÚ nadobudnúť účinnosť zákon o digitálnych trhoch, ktorý zavádza prísne predpisy pre „gatekeeper“ firmy (vplyvné podniky s významným dosahom na prevádzku internetu, pozn. prekladateľa) a za ich porušenie hrozia vysoké pokuty. Cieľom zákona je zabrániť veľkým technologickým firmám v zneužívaní ich dominantného postavenia na trhu.

Vestagerová uviedla, že Komisia sa bude pozorne zaoberať spoločnosťou Apple, aby skontrolovala, či firma dodržiava nové nariadenia.

„Apple bude musieť otvoriť brány svojho ekosystému, aby umožnil používateľom ľahko nájsť aplikácie, ktoré chcú, zaplatiť za ne akýmkoľvek spôsobom a používať ich na akomkoľvek zariadení, ktoré chcú.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj