Streda 18. septembra, 2024
Pohľad na trosky na dvore poškodenej obytnej budovy po útoku dronu v Ramenskom v Moskovskej oblasti 10. septembra 2024. (Foto: TATYANA MAKEYEVA/AFP via Getty Images)

9 ruských regiónov vrátane Moskvy je podľa úradov pod útokom ukrajinských dronov

Moskva tvrdí, že rozsiahly útok dronov zo strany Kyjeva je „odplatou“ za ukrajinské straty na bojisku.

Ukrajina v skorých ranných hodinách 10. septembra vypálila desiatky útočných dronov na západné regióny Ruska vrátane Moskvy, pričom podľa ruských predstaviteľov zabila najmenej jednu osobu a spôsobila značné materiálne škody.

„V noci nadnes, počas pokusu kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok na ciele v Rusku s využitím bezpilotných lietadiel, systémy protivzdušnej obrany v službe zlikvidovali a zachytili 144 ukrajinských bezpilotných lietadiel s pevným krídlom,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení, ktoré priniesla štátna tlačová agentúra TASS.

Podľa ministerstva bol rôzny počet ukrajinských bezpilotných lietadiel zachytený v deviatich západných regiónoch Ruska vrátane 20 v Moskovskej oblasti. Zdá sa však, že niektoré prichádzajúce drony sa vyhli ruskej protivzdušnej obrane.

V moskovskej štvrti Ramenskoje boli poškodené obytné budovy, pričom niekoľko bytov začalo horieť, uviedla agentúra TASS. Podľa regionálneho gubernátora Andreja Vorobjova zahynul najmenej jeden obyvateľ – 46-ročná žena – a ďalší traja ľudia boli zranení.

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidieť šľahať plamene z okien viacposchodového obytného domu v Ramenskom. „Pozrel som sa na okno a uvidel som ohnivú guľu,“ povedal agentúre Reuters miestny obyvateľ Alexander Li. „Tlaková vlna vyrazila okno von.“ V následnom vyhlásení Vorobjov uviedol, že obyvatelia zasiahnutej oblasti boli odvtedy evakuovaní do dočasných ubytovacích centier.

Ruský oficiálny letecký úrad uviedol, že tri moskovské letiská bezprostredne po útoku pozastavili prevádzku a boli nútené presmerovať prichádzajúce lety. Od 8.00 h miestneho času však letecký úrad oznámil, že prevádzka letísk sa obnovila.

Ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské bezpilotné lietadlá boli zachytené aj nad západnými časťami Ruska, a to v Brjanskej, Kurskej, Tulskej, Belgorodskej, Kalužskej, Voronežskej, Lipeckej a Orlovskej oblasti.

Miestni predstavitelia uviedli, že v žiadnom z ostatných zasiahnutých regiónov neboli hlásené žiadne významné škody s výnimkou Tuly, kde padajúce trosky zasiahli energetické zariadenie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj