Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: freepik

9 dôvodov, prečo budú osobné priateľstvá vždy dôležitejšie ako virtuálne

Priateľstvo sa vytráca. The Survey Center on American Life (Centrum na prieskum amerického života) sa pýtalo ľudí, koľko blízkych priateľov majú (nerátajúc ich príbuzných). Výsledky ukázali výrazný posun od veľkého počtu priateľov k tomu, že ich majú málo alebo dokonca žiadnych. V roku 1990 uviedlo 7 % ľudí, že nemajú žiadneho alebo len jedného priateľa. Do roku 2021 sa toto číslo zvýšilo na 19 %.

Mnohé výskumy vrátane článku v časopise Journal of Population Sciences z roku 2018 dokazujú silné a pozitívne prepojenie medzi kvalitou a kvantitou našich priateľstiev a spokojnosťou s naším životom. Prečo teda túto oblasť zanedbávame?

Priateľstvo vo virtuálnom a skutočnom živote

Prvou a najzreteľnejšou oblasťou zanedbávania je čas strávený pred obrazovkou. Štúdia z roku 2022 poukázala na to, že ľudia vo veku 8 až 25 rokov trávia pred digitálnymi zariadeniami v priemere 8 hodín denne. Je zrejmé, že to musí vytesňovať iné aktivity v ich živote, a to najmä trávenie osobného času s rovesníkmi.

Áno, je pravda, že väčšinu času stráveného pred obrazovkou trávime interakciou s inými ľuďmi prostredníctvom sociálnych sietí. Ukázalo sa však, že tieto interakcie sú oveľa povrchnejšie ako osobné kontakty. Jednoducho sa nedajú porovnať s bohatou, vzťahy posilňujúcou silou osobnej interakcie.

V čom presne sa líši osobné priateľstvo od vzťahu, ktorý možno nadviazať virtuálne? Aké sú výhody osobného priateľstva nevyhnutné pre rozvoj človeka a nedajú sa napodobniť online?

1. Spomienky vytvorené pomocou všetkých našich zmyslov sú vždy živšie a ľahšie sa vybavujú.

Väčšina spomienok na internete vzniká prostredníctvom zraku a sluchu. Pri osobnom kontakte však s väčšou pravdepodobnosťou zapojíte aj čuch, chuť a hmat. Ak sa vám niekedy stalo, že vám konkrétna vôňa pripomenula určité obdobie vášho života, potom viete, akú silu môžu mať tieto zmysly pri vytváraní spomienok.

2. Fyzická prítomnosť, najmä v ťažkých chvíľach, poskytuje istotu, že vás má kto utešiť.

Keď sa cítite smutní alebo máte strach, je len málo vecí, ktoré vás potešia viac ako vrelé objatie od priateľa a jeho prísľub, že bude s vami. Slová a obrazy na obrazovke sa zdajú byť pre tieto chvíle akosi nedostatočné.

3. Pri osobnom stretnutí sa ľahšie prenášajú pozitívne emócie a citová energia.

Predstavte si, že sa chcete pripojiť na virtuálnu párty. Ako by sa obrazy a zvuky z obrazovky mohli vyrovnať energii a nadšeniu miestnosti plnej ľudí? Osobnosti ľudí, ich prejav a energia sú naživo oveľa zreteľnejšie, ako keď sú vtesnané do dvojrozmerného zážitku.

4. Osobný kontakt je dôležitejší a dokazuje odhodlanie k nadväzovaniu vzťahu.

Je príjemné zavolať alebo napísať niekomu v deň jeho narodenín, aby ste mu dali najavo, že naňho myslíte. Ale prísť osobne, aby ste mu odovzdali tieto slová, vyjadruje hlbšiu úroveň úprimnosti. Venovali ste mu svoj čas, a to svedčí o tom, ako veľmi si daného človeka vážite. Preto bude mať osobná návšteva vždy väčšiu váhu ako správa zaslaná virtuálne.

5. Je ľahšie čítať emócie a neverbálne reakcie človeka, keď sa vidíte osobne.

Veľa informácií o správaní a emocionálnej odozve človeka vyjadruje jeho fyzická prezentácia vrátane výrazov, tónu hlasu, postoja a miery pozornosti. Keď ste s niekým v miestnosti, tieto signály sa prejavujú spôsobom, ktorý je pri virtuálnom videohovore menej zjavný – nehovoriac o textovej správe alebo telefonáte.

6. Fyzická prítomnosť podporuje spontánnu interakciu, ktorá nie je virtuálne možná.

Nadväzovanie zaujímavých myšlienkových pochodov v rozhovore je prirodzenejšie osobne ako cez telefón. Pri osobnej komunikácii sa tiež môžete rozhodnúť prerušiť konverzáciu a niečo spoločne podniknúť, čo pri virtuálnej komunikácii často nie je možné.

7. Fyzický dotyk je nenahraditeľným aspektom prejavu náklonnosti k druhej osobe.

Možno si myslíte, že nie ste citlivý človek, ale keby ste zo svojho života odstránili všetky fyzické dotyky, zistili by ste, ako veľmi si ich ceníte. Od podania ruky, potľapkania po chrbte, stisnutia dlane, objatia a dokonca aj náhodných okamihov, keď sa vaše rameno dotkne ramena iného človeka – fyzický dotyk vždy spájal ľudí mnohými malými a významnými spôsobmi. 

8. Takmer všetky aktivity digitálnej komunikácie možno zlepšiť spoločným pobytom v jednej miestnosti.

Osobné priateľstvá sú skvelé, pretože ich možno obohatiť digitálnymi technológiami. Môžete spolu hrať videohry alebo pozerať filmy. Ak je však vaše priateľstvo výlučne digitálne, predovšetkým prostredníctvom telefonátov, textových správ a príspevkov na sociálnych sieťach, potom je veľa vecí vo fyzickom svete, ktoré spolu nemôžete robiť. Z tohto dôvodu sú osobné vzťahy, hoci niekedy menej pohodlné, oveľa bohatšie a hlbšie.

9. Náš pocit dôvery je hlboko spojený s tým, že vidíme, ako sa ľudia neustále prejavujú a pozorujeme ich v priebehu času. 

Dôvera sa buduje prirodzenejšie pri osobnom kontakte. Online konverzácie nám o človeku nepovedia všetko alebo dostatočne nevyjadria, čo k sebe navzájom cítime. Keď sa stretneme osobne, pozorujeme danú osobu v priebehu času, vidíme, ako reaguje na rôzne situácie, a môžeme si tak vytvoriť názor na to, ako sa správa. K takémuto organickému poznaniu dochádza prirodzene, keď sa nachádzate v blízkosti toho druhého, ale často chýba pri asynchrónnej virtuálnej komunikácii.

Zo všetkých týchto a mnohých ďalších dôvodov bude osobné stretnutie vždy zmysluplnejšie ako komunikácia prostredníctvom obrazovky alebo textovej správy. Tak hurá do toho!

Pôvodný článok

Prečítajte si aj