Pondelok 16. septembra, 2024
Kombinovaný obrázok vytvorený denníkom Epoch Times s využitím snímok z databáz SWNS a Public Domain
»

63 rokov starý list od autora Pána prsteňov svojmu osemročnému fanúšikovi

Drahocenný list, ktorý J. R. R. Tolkien napísal v roku 1961 osemročnému chlapcovi, sa v aukcii predal za 8 932 eur.

Autor svetoznámeho „Pána prsteňov“ napísal list chlapcovi menom Christopher Howard. Ten ho kontaktoval potom, čo jemu a jeho bratovi Nickymu matka prečítala „Hobita“.

„Moja matka bola učiteľka angličtiny, ktorá mne a môjmu mladšiemu bratovi čítala rozprávky pred spaním, a keď sme mali 6 a 8 rokov, začala nám čítať Hobita,“ spomína Howard, konzultant v oblasti obnoviteľných zdrojov energie z mestečka Wye neďaleko Canterbury v grófstve Kent.

Dnes 71-ročný Howard vtedy rýchlo pochopil, že si chce knihu prečítať sám, čo tiež aj urobil.

„Magický účinok čítania slov, ktoré v mojej mysli vytvárali obrazy, ma ohromil,“ dodal. „Videl som draka Šmaka v jeho brlohu, trpaslíkov v ich horských sieňach, čarodejníkov, škriatkov a samozrejme hobitov.“

Howard bol zvedavý, či autor napísal aj ďalšie fantasy romány. A tak napísal list, ktorý jeho matka poslala vydavateľovi Hobita – vydavateľstvu George Allen & Unwin.

„List odovzdali profesorovi Tolkienovi, ktorý naňho odpovedal 28. decembra 1961,“ uviedol Howard. „Dokážete si predstaviť, aký som bol nadšený, keď som ten list dostal.“

„Pri pohľade na obálku sa náš domov okamžite preniesol krásnym rukopisom profesora Tolkiena priamo do Stredozeme.“

Povedal, že pre neho sa Stredozemou stali ulice v jeho rodnom mestečku Ormskirk v grófstve Lancashire.“

Podľa Howarda sa Tolkien vo svojej odpovedi starostlivo venoval každému bodu jeho listu, zmienil jeho mladšieho brata Nickyho, zmienil sa o postavách v Hobitovi a podrobne ho informoval o ďalších knihách, ktoré napísal.

Tolkien Howarda tiež varoval, že príbeh je „ponurý a desivý“, a dodal, že knihy sú „veľmi drahé“, a odporučil mu, aby si ich požičal v knižnici. Spomenul aj to, že Hobit bol napísaný „špeciálne na čítanie nahlas“.

V liste, krasopisne napísanom plniacim perom na hlavičkovom papieri, je uvedená Tolkienova vtedajšia oxfordská adresa – 76 Sandfield Road, Headington – a jeho telefónne číslo.

List a obálku si Howard bezpečne uchoval uložené v krabici po dobu 63 rokov.

List sa nakoniec vydražil v apríli za 8 932 eur.

Amanda Butler, vedúca prevádzkového oddelenia aukcie Hanson Ross, na ktorej sa list predal, uviedla: „Ide o úžasný kúsok, veľmi dojemný, láskavý a osobný list.“

Dodala, že Tolkien bol zaneprázdnený človek, a napriek tomu si našiel aj počas vianočných sviatkov čas, aby odpísal mladému fanúšikovi.

„Skutočnosť, že si náš zákazník list uchováva po celý život, len podčiarkuje jeho význam,“ povedala. „Ponúka nám pohľad na Tolkienovu láskavosť a poctivosť a je vítanou pripomienkou tradičných hodnôt a zdvorilosti.“

Nižšie je uvedený celý obsah listu, ktorý profesor Tolkien napísal:

28. decembra 1961
76 Sandfield Road, Headington, Oxford

Milý Christopher,

veľmi ti ďakujem za tvoj list. Veľmi ma potešil a rád som sa dozvedel o úsekoch knihy, ktoré Ťa obzvlášť zaujali. Myslím, že Nicky oveľa neprišiel, pretože Hobit bol špeciálne napísaný pre predčítanie nahlas.

Hoci si myslím, že samozrejme zábavnejšie je si sám čítať a existuje množstvo kníh, do ktorých sa človek môže ponoriť len v pokoji.

Ospravedlňujem sa, že som vám nestihol včas odpovedať, a zaželať vám obom veselé Vianoce. Váš list mi prišiel presne na Vianoce, ale pred 25. decembrom mám toho naozaj veľa. Prajem vám však šťastný Nový rok.

V skutočnosti som napísal aj ďalšie knihy, v ktorých hrajú hobiti hlavnú úlohu, a Bilbo sa v nich tiež objavuje – aj keď nie ako hlavná postava, pretože už veľmi zostarol (uplynulo 60 rokov) a príbeh začal v deň jeho 111. narodenín (ktorým hovorí jedenáste a nie sto jedenáste!).

Táto kniha alebo knihy sú však veľmi dlhé (asi šesťkrát dlhšie ako Hobit) a majú tri diely 1) Spoločenstvo prsteňa, 2) Dve veže, 3) Návrat kráľa.

Z veľkej časti sa zaoberajú Bilbovými kúzelnými prsteňmi a Gandalf a Glum sú v ňom veľmi dôležití. Obávam sa, že kniha je veľmi drahá, ale dá sa zohnať v každej dobrej verejnej knižnici.

Niektoré si vraj nechávajú viacej výtlačkov, pretože je po nich dopyt. Na začiatku, ktorý sa odohráva v Bilbovej dedine, nie je príliš veľa zábavy, hobiti sa správajú svojim obvyklým komickým spôsobom, ale čoskoro sa zapletú do veľmi ponurých a trochu desivých dobrodružstiev, proti ktorým sa starý Šmak zdá byť takmer neškodný.

Ak je tam u vás v Lancashire väčšia zima ako tu dole, potom musíte byť zmrznutí ako cencúle

Včera večer tu bola zima ako vo Švédsku a celý deň riadne mrzlo. Dnes o pol jedenástej ráno som na slnku napustil vodu pre vtáky a do obeda bola úplne zamrznutá.

S pozdravom

J. R. R. Tolkien

Na tomto článku sa podieľali zamestnanci Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj