Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: Drazen Zigic on Freepik

5 spôsobov, ako sa vedúci pracovníci môžu postarať o seba v práci aj doma

„Jedz zeleninu, aby si bol silný ako tvoj otec.“ „Čisti si zuby, aby si nemal kazy.“ „Každý deň musíš piť vodu.“ „Ver si!“

Koľkí z nás si spomenú na požiadavky kladené na nás rodičmi v detstve? Praktiky starostlivosti o seba samého sa nepochybne učia v domácnostiach na celom svete. Je to prax odovzdávaná z generácie na generáciu. Všetci sa zhodujú na tom, že deti sa musia naučiť hodnotu a prax starostlivosti o seba („zuby sa ti pokazia a vypadajú z úst, ak si ich nebudeš denne čistiť“).

Napriek tomu sa aj tí najzodpovednejší dospelí niekedy stanú obeťou hektického životného štýlu a rozličným ďalším požiadavkám. Starostlivosť o seba odsunú na vedľajšiu koľaj alebo na ňu dokonca zabudnú.

Starostlivosť o seba je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Na starom prísloví „Ak dobre vyzeráš, dobre sa cítiš“ je kus pravdy. Úspešní lídri to poznajú.

Spomeňte si na niekoho, kto je úspešný a vplyvný, či už vo svete podnikania, ako je Elon Musk, alebo duchovný vodca, alebo možno vedúci predstaviteľ mesta, ako napríklad váš starosta. Vyzerajú ako by boli vyčerpaní a unavení? Rozhodne nie!

Sú dobre oblečení, vystupujú so sebavedomým úsmevom a často z nich vyžaruje pozitivita. Chápu dôležitosť radikálnej starostlivosti o seba. Každý deň tvrdo pracujú, aby vydali zo seba to najlepšie, a žnú plody svojho úsilia.

Čo teda musíte zaviesť do svojho každodenného života (doma a v práci), aby ste vyzerali a cítili sa čo najlepšie? Riaďte sa týmito návykmi starostlivosti o seba ako o lídra a začnite žiť svoj najlepší život:

Prejavte si trochu lásky

Ako vedúci pracovník, či už v kancelárii alebo doma, ste dôležitý. Záleží na vás! Pripomínajte si to tým, že každý deň urobíte niečo špecifické pre svoje potešenie.

Nemusí to byť nič veľké, len to pre vás musí mať zmysel. Počas obedňajšej prestávky sa pokojne prejdite a vnímajte krásy prírody okolo seba. Počúvajte svoju obľúbenú melódiu cestou do práce a sústreďte sa skôr na text než na deň, ktorý vás čaká. Doprajte si povzbudivé slová plné pozitívnych afirmácií. Pripomeňte si, že ste nielen krásni, ale aj dostatočne schopní. („Som úžasná!“, „Som úspešný líder!“)

Prejavovanie lásky k sebe samému zvýši sebaúctu a sebadôveru, čo vyvrcholí zvýšením vašich vodcovských schopností a kvalít – pretože budete žiariť zvnútra.

Zvoľte si zdravý životný štýl

Tu je len niekoľko príkladov:

  • denne jedzte zdravé potraviny;
  • vyhýbajte sa nadmernému množstvu sacharidov a príliš spracovaným potravinám;
  • pridajte si na svoj tanier čerstvé ovocie a zeleninu;
  • pravidelne cvičte;
  • dostatočne dlho spite;
  • prejavujte si láskavosť a súcit;
  • napojte sa na Vyššiu moc;
  • obmedzte konzumáciu alkoholu na rozumnú mieru a vyhýbajte sa drogám;
  • pravidelne absolvujte zdravotné prehliadky u svojho lekára;
  • udržujte stres na zdravom minime;
  • hovorte asertívne a stanovte si zdravé hranice;
  • dodržujte denne správnu hygienu.

Udržujte si pozitívny prístup a hľadajte príležitosti na šírenie láskavosti v práci, doma a vo svete. Čím viac sa o seba budete starať, tým lepšie sa budete cítiť a bude to zrejmé aj pre vaše okolie, ktoré sa vás bude pýtať: „Čo má on, čo ja nemám?“

Choďte do spoločnosti

Bavte sa! Bavte sa s priateľmi, rodinou, užívajte si život! Vytvárajte si spomienky!

Choďte na tú párty, na ktorú ste sa rozhodli, že nemáte čas. Vyberte sa na výlet s rodinou namiesto toho, aby ste pracovali cez štátny sviatok. Odhoďte profesionálne správanie v piatok večer a vyrazte s partnerom a priateľmi na tanečný parket v plnej paráde.

Spoločenský život znižuje hladinu stresu a je skvelý pre vaše duševné zdravie. Socializácia s priateľmi a rodinou zvýši váš pocit spolupatričnosti a lásky, čo je dobré pre vaše emocionálne zdravie.

Pridajte sa k študijnej skupine alebo choďte do posilňovne, aby ste sa stretli so zdravými ľuďmi, nadviazali nové priateľstvá a rozšírili svoje možnosti spoločenského styku. Nebudete ľutovať, že ste do svojho programu zaradili zábavu. Pamätajte, že samá práca a žiadna zábava robí z Kuba nudného patróna! Nebuďte takouto osobou!

Pravidelne sa kontrolujte

Pravidelne sa kontrolujte, rovnako ako to robíte so svojou rodinou, priateľmi, spolupracovníkmi atď. Každý deň venujte niekoľko minút tomu, aby ste si zmerali svoju emocionálnu a mentálnu teplotu. Každodenné kontroly vám pomôžu rozvinúť hlbšie povedomie o vašom osobnom raste, ako aj o oblastiach, ktoré si vyžadujú pozornosť.

Dovoľujem, aby moje ciele určovali moje správanie? Som verný svojim hodnotám a prioritám?

Ako spôsob kontroly seba samého môžete zvážiť písanie denníka. Možno zistíte, že sa vám jeho terapeutické účinky naozaj páčia. Cvičte techniky sprítomňovania, aby ste si rozvíjali vlastnosti všímavosti, zvyšovali sebauvedomenie a naučili sa oceňovať prítomnosť.

Ako vedúci pracovník musíte poznať sám seba, byť si plne vedomý svojich silných aj slabých stránok, čo je nevyhnutné a oslobodzujúce.

Nikdy sa nevzdávajte svojich snov

Urobte to pre seba! Dobrý líder si uvedomuje, že je dôležité každý deň urobiť niečo pre to, aby sa priblížil k realizácii svojich snov.

Nemusí to byť niečo, čo úplne zmení váš život alebo čo prevráti zemeguľu. Musí to byť len niečo, čo vás posunie o ďalší krok bližšie k realizácii vašich snov.

Ak je vaším snom jedného dňa cestovať, začnite si písať denník zaujímavých miest, ktoré chcete počas svojho života navštíviť, a denne si predstavujte, ako cestujete.

Verte vo svoju schopnosť splniť si svoje sny. Pamätáte si, keď ste boli dieťa a boli ste povzbudzovaní, aby ste snívali o veľkých veciach? Nepodceňujte hodnotu toho, keď to robíte aj teraz, v dospelosti, ako vedúci pracovníci, vo svojej domácnosti a v práci. Obmedzuje vás len vaše presvedčenie.

Starostlivosť o seba má mnoho výhod, ktoré zahŕňajú zlepšenie duševnej, emocionálnej, duchovnej a fyzickej pohody zlepšením schopnosti zvládať stres, zvýšením sebaúcty a pocitu spolupatričnosti a lásky.

Pomáha to tiež pri hľadaní spokojnosti v živote, rodine, vzťahoch a zamestnaní, pričom dokáže znížiť pravdepodobnosť vyhorenia. Môže pomôcť zlepšiť fyzické zdravie tým, že posilňuje schopnosť samoliečby tela a bojovať proti chorobám.

Starostlivosť o seba môže tiež posilniť vašu spiritualitu a pokoj mysle prostredníctvom meditácie, všímavosti a iných liečebných techník.

Vráťte sa k základom – potešte sa tým, že si preukážete trochu lásky. Začleňte tieto návyky do svojej každodennej rutiny a neskôr budete žať plody svojich rozhodnutí!

Jamie Goudeau je profesionálna poradkyňa, ktorá má licenciu na poskytovanie poradenstva v štáte Louisiana. Jamie pracuje ako terapeutka duševného zdravia na plný úväzok v malej komunite, v ktorej sa narodila a vyrastala, a umožňuje ostatným prekonávať ich problémy s duševným zdravím. Jej najnovšou knihou je „Lucrecia: Memoir of a Manic Woman.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj