Streda 16. októbra, 2024
Ilustračný obrázok ( wirestock on Freepik)

5 jednoduchých spôsobov, ako si zlepšiť sebadisciplínu

Znie vám to povedome? Sľúbili ste si, že začnete vstávať skôr, ale stále len vypínate budík. Po tom, čo ste sa jedného dňa cítili inšpirovaní, ste si povedali, že začnete ten projekt, o ktorom ste snívali, ale po týždňoch ste nepodnikli žiadne kroky. Viete, že váš život by bol oveľa lepší, keby ste sa zbavili toho jedného zlozvyku, ale zdá sa, že sa ho jednoducho nechcete vzdať.

Prečo sa zdá, že záväzky, ktoré si dávame voči iným ľuďom, zvyčajne dokážeme dodržať, ale keď príde na dodržiavanie záväzkov, ktoré si dávame my sami, sme ochotní ich nesplniť? Samozrejme, veľkú úlohu tu zohráva spoločenský tlak, aby sme nesklamali iných. Snažíme sa chrániť svoju povesť a obávame sa dôsledkov sklamania druhých. Dôsledky toho, že sklameme sami seba, sa v porovnaní s tým zdajú byť minimálne. Ale je to naozaj tak?

Keď neustále nerešpektujeme predchádzajúce záväzky, ktoré sme si dali, hovoríme tým, že všetko ostatné je dôležitejšie, že naše ciele a zámery sú nepodstatné, že naše slovo nemá význam a že naša vôľa je slabá. Pravidelné sklamávanie samého seba môže viesť k nedostatku sebaúcty a nedôvere vo svoje schopnosti.

Ak si chcete zlepšiť sebadôveru, lepšie plniť svoje povinnosti, dosiahnuť svoj plný potenciál a žiť skutočne dobrý život, musíte sa ukázniť a dodržiavať svoje vlastné záväzky. Tu je niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete podniknúť.

Malá výhra

Začnite tým, že sa zaviažete k niečomu malému a ľahko splniteľnému. Svoj výsledok si veľmi presne špecifikujte, aby bolo zrejmé, kedy sa vám to podarilo, a dajte si primeraný termín. Možno sa napríklad zaviažete, že nasledujúce tri dni budete vstávať o 15 minút skôr ako zvyčajne. Po splnení cieľa oslávte svoj úspech a tešte sa z neho. Ide o to, aby ste si začali vytvárať svaly na dodržiavanie vlastných záväzkov.

Určite si svoje priority

Dôvodom, prečo svoje ciele nedotiahnete do konca, je možno to, že niekedy ciele, ktoré sledujete, nie sú pre vás skutočnými prioritami. Možno pociťujete vonkajší tlak na dosiahnutie cieľa alebo ste uviazli v starom spôsobe myslenia po tom, čo sa vaše priority zmenili. Nájdite si čas na premyslenie toho, k čomu sa zaväzujete, a súhlaste (sami so sebou) len s vecami, ktoré sú v súlade s vašimi hodnotami.

Zdokonaľte svoje zvyky

Naše každodenné zvyky majú silný vplyv na náš život. Uistite sa, že vaše zvyky podporujú váš plný potenciál. Zvážte svoje prostredie, svoje obmedzenia a svoje zdroje, keď budete zlepšovať jeden návyk za druhým na podporu svojich cieľov. Ak existuje každodenná činnosť, ktorá by ľahko posunula váš pokrok v určitej oblasti, pracujte na tom, aby sa stala zvykom.

Predstavte si úspech a neúspech

Keď zvažujete, či sa máte do niečoho pustiť, predstavte si v mysli, ako by mal vyzerať úspech a čo by to pre vás znamenalo. Pokúste sa vžiť do situácie svojho budúceho ja, ktoré dosiahlo cieľ, a do vplyvu, ktorý má váš úspech. Potom si predstavte, že sa vám tento cieľ nepodarilo dosiahnuť.

Ako by to vyzeralo a čo by to znamenalo pre váš život a možno aj pre ľudí okolo vás? Pochopte oba konce spektra, aby ste skutočne pochopili, aké dôležité je podniknúť kroky smerom k tomuto cieľu (alebo nie).

Zvyšujte svoje štandardy

Nakoniec sa usilujte stať sa človekom, ktorý dodržiava slovo nielen voči ostatným, ale aj voči sebe. Urobte si štandard, že budete robiť to, o čom ste presvedčení, že by ste mali robiť, že si budete vážiť svoje vlastné ciele a myšlienky a že budete žiť v čo najväčšom súlade so svojimi základnými hodnotami.

Pracujte postupne na dosiahnutí vysokého štandardu integrity voči sebe samému a všimnite si, že vaše sebavedomie sa zvýši a budete môcť lepšie slúžiť ľuďom okolo seba.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj