Utorok 1. októbra, 2024
Ilustračné foto (The Epoch Times, Freepik)

Päť párov jedál, ktoré by ste mali jesť spolu

V tradícii je múdrosť a v dobe módnych diét a superpotravín, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach, je často múdre vrátiť sa k základom: intuitívnym kombináciám potravín, ktoré živili generáciu za generáciou zdravých rodín. Spomeňte si na čerstvý jarný šalát z púpavy pokvapkaný čerstvou citrónovou šťavou, lyžicu medu zamiešanú do misky jogurtu alebo maslo, ktoré sa luxusne rozpúšťa na čerstvo uvarenej mrkve. Tieto tradičné kombinácie nielen úžasne chutia, ale aj dobre vyživujú.

Zatiaľ čo domáci kuchári kombinujú kľúčové ingrediencie už celé generácie, vedci si až teraz uvedomujú ďalšie zdravotné prínosy doplňujúcich potravín. Všetko to súvisí s tým, ako sa určité živiny navzájom ovplyvňujú. Niektoré kombinácie zlepšujú absorbciu živín, čo znamená, že z jedla získate viac.

Maslo a zelenina

Čerstvá zelenina pripravená na pare a poliata roztopeným maslom chutí vynikajúco, najmä, keď maslo prenikne do všetkých zákutí ružičiek brokolice. V severnej Európe, kde je viac dojníc ako olivovníkov, sa zelenina tradične pripravuje na masle. Je to klasická kombinácia, ale maslo má oveľa väčší význam ako len ten, že dodáva zelenine lahodnú chuť – pomáha absorbovať kľúčové živiny.

Zelenina oranžovej farby a listová zelenina sú plné vitamínu K a betakaroténu, ktorý je prekurzorom vitamínu A. Oboje mikroživiny sú rozpustné v tukoch, čo znamená, že vaše telo potrebuje na ich správne spracovanie trochu tuku. Tuk navyše dodáva zeleninovým jedlám chuť, takže vás povzbudí k tomu, aby ste jedli viac týchto zdravých potravín.

Ak chcete využiť tieto výhody, pri pečení jednoducho pokvapkajte zeleninu trochou rozpusteného masla alebo ghí (prepusteného masla) alebo pridajte na stôl k dusenej zelenine kúsok masla. Rovnaké výhody môžete získať aj z iných zdravých tukov, napríklad z olivového oleja.

Paradajky a olivový olej

Paradajky a olivový olej sú klasickou kombináciou známou z jedál v celom Stredomorí. Nájdete ich spolu v španielskom sofrite, francúzskom ratatouille, šťavnatých talianskych omáčkach a výdatných gréckych dusených jedlách. Táto kombinácia je viac ako len chutná, je to dynamická kombinácia, ktorá podporuje aj zdravie srdca.

Tak, ako kombinácia masla so zeleninou pomáha absorbovať kľúčové živiny, tak aj olivový olej s paradajkami robí to isté. Paradajky sú bohaté na lykopén, antioxidant príbuzný betakaroténu, ktorý dáva paradajkám ich jasne červenú farbu. Olivový olej zvyšuje absorbciu lykopénu v tele, najmä keď sa olej a paradajky spolu varia. Táto kombinácia môže byť jedným zo základov zdravotných prínosov stredomorskej stravy, ktorá podľa výskumov môže znižovať riziko srdcových ochorení.

Ak chcete využiť tieto benefity, skúste pridať trochu olivového oleja do omáčky na cestoviny alebo pred pečením pokvapkajte paradajky olivovým olejom.

Prosciutto a melón

Ďalším klasickým párovaním je Prosciutto e melone, ako sa nazýva v taliančine. Slaná, nasucho údená šunka vyvažuje sladkosť melóna a vytvára nádherné predjedlo. Nielen skvele chutí, ale tieto dve ingrediencie spolu dodávajú potrebnú dávku vitamínov a minerálov.

Melóny, ako napríklad medový melón a melón cantaloupe, sú plné vitamínu C, betakaroténu, draslíka a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém, zdravie pokožky a hydratáciu. Prosciutto obsahuje bielkoviny, tuk a soľ. Keď sa konzumuje spolu, tuk v šunke pomáha telu absorbovať betakarotén a ďalšie v tukoch rozpustné živiny z melóna. Navyše, vlastná kombinácia tuku a bielkovín v šunke spomaľuje rýchlosť, akou telo vstrebáva prírodné cukry z melóna, čím podporuje lepšiu rovnováhu cukru v krvi a zdravie metabolizmu.

Ak si chcete vychutnať túto kombináciu bez zbytočných starostí, nakrájajte melón na tenké plátky a každý kúsok zabaľte do plátku prosciutta. Mnohí ľudia ho tiež radi ochucujú troškou vyzretého balzamikového octu.

Citrusy a zelenina

Zelené plody sú veľmi výživné, nízkokalorické a plné vitamínov, antioxidantov a minerálov, ako je železo. Kombinácia listovej zelene bohatej na železo, ako je špenát, mangold, kapusta, púpava a cvikla spolu s citrusovou šťavou pomáhajú zvýšiť využiteľnosť železa. Vďaka vitamínu C, ktorý sa v hojnej miere nachádza v citrusových plodoch, sa železo obsiahnuté v rastlinách ľahšie vstrebáva do tela. To môže byť obzvlášť užitočné pre ľudí ohrozených nedostatkom železa – najmä pre deti, ženy v reprodukčnom veku a osoby, ktoré sa stravujú vegánsky alebo vegetariánsky.

Túto kombináciu môžete využiť tak, že v šalátovej zálievke vymeníte ocot za citrusovú šťavu alebo vytlačíte citrónovú šťavu na restovanú zeleninu.

Jogurt a med

Jogurt patrí medzi obľúbené raňajky, či už rozmixovaný v ovocnom koktejli alebo podávaný v miske s müsli a bobuľovým ovocím. Ak do jogurtu pridáte lyžičku medu, bude ešte lepší.

Podobne ako iné fermentované potraviny je jogurt plný probiotík, prospešných mikroorganizmov, ktoré podporujú zdravie čriev. Má to však háčik: tieto prospešné baktérie ťažko prežívajú vo vysoko kyslom prostredí žalúdka. Tu prichádza na rad med.

Med je prebiotikum, čo znamená, že slúži ako potrava pre všetky prospešné baktérie v tráviacom systéme. Probiotikám, ako sú laktobacily a bifidobaktérie, ktoré sa nachádzajú v jogurte, sa v spojení s medom darí. Možno sa vám vďaka tomu zlepší zdravie čriev a trávenie.

Výskum Illinoiskej univerzity nedávno potvrdil, že med chráni probiotiká v jogurte pred žalúdočnou kyselinou, takže sa ich viac dostane do čriev, kde môžu najviac podporiť vaše zdravie. Hoci sa zdalo, že tento účinok majú všetky druhy medu, ďatelinový med bol najlepší.

Pridanie medu do jogurtu môže tiež zvýšiť jeho antioxidačnú aktivitu. Výskumníci z Univerzity Basilicata v Taliansku zistili, že hoci tieto účinky poskytli všetky druhy medu, ktoré testovali, najsilnejšie účinky malo pridanie gaštanového medu, bohato sfarbeného a dynamicky ochuteného druhu.

Zvážte preto, či nevynechať ochutené jogurty a namiesto nich si kúpiť obyčajný biely jogurt a pohár medu. Dajte si lyžicu jogurtu do misky, pokvapkajte medom a pridajte niekoľko čerstvých ovocných bobúľ alebo nasekaných orechov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj