Nedeľa 8. septembra, 2024
(Daniel Karmann/ DPA/ AFP via Getty Images) (Verejná doména)
»

300 rokov stará baroková budova opery bola obnovená do svojej pôvodnej krásy – návštevníci sú ohromení jej veľkoleposťou (+Foto)

Trvalo to 6 rokov a stálo 29,4 milióna eur, ale teraz je Markgrófsky operný dom v nemeckom Bavorsku rovnako žiarivý, farebný a veľkolepý ako pred takmer 300 rokmi. Do gigantického stavebného a reštaurátorského projektu, ktorý sa začal v roku 2012 a napokon bol dokončený v roku 2018, investoval Slobodný štát Bavorsko v meste Bayreuth celkovo 29,4 milióna eur.

Pôvodné barokové divadlo, ktoré sa nachádza priamo uprostred pešej zóny, priťahuje denne stovky návštevníkov, ktorí sú očarení jeho jedinečnou nádherou.

„Zvonku vyzerá celkom skromne,“ povedal jeden z nich v rozhovore pre DW News, „ale keď vstúpite dnu, trblietanie zlata, kulisy a všetka výzdoba pôsobia veľkolepo a dosť extravagantne.“

Pohľad na divadelné lóže a maľované stropy v Markgrófskej opere v Bayreuthe deň po jej oficiálnom znovuotvorení v roku 2018 po 6 rokoch reštaurovania a rekonštrukcie (Christof Stache/ AFP via Getty Images)
Pohľad na javisko deň po oficiálnom znovuotvorení opery (Christof Stache/ AFP via Getty Images)
Pohľad na divadelné lóže a maľované stropy v Markgrófskej opere v Bayreuthe po jej znovuotvorení (Christof Stache/ AFP via Getty Images)

Opera, ktorú nechala postaviť dcéra pruského kráľa, markgrófka Wilhelmína Brandenburská, ktorej bratom bol Fridrich Veľký, slúžila na niekoľko účelov. Stavba majstrovského diela barokovej divadelnej architektúry bola spoločenskou udalosťou. Budovali ju v rokoch 1745 – 1750 a po dokončení sa stala symbolom kráľovskej moci a miestom, kde mohla markgrófka uvádzať opery, ktoré sama skomponovala.

Len tí najlepší by to zvládli. Javisko s hĺbkou takmer 27,5 metra bolo v tom čase najväčšie v Nemecku. Renomovaný európsky divadelný architekt Giuseppe Galli Bibiena navrhol hľadisko v tvare zvona s viacúrovňovými drevenými lóžami obloženými dekoratívne maľovaným plátnom. Mnohé pôvodné detaily, ako napríklad stĺpy a kvetinové treláže, boli vyrobené z mäkkého, poddajného lipového dreva.

Pohľad na javisko z lóže uprosted (Christof Stache/ AFP via Getty Images)
Pohľad na interiér a dekorácie po dokončení reštaurátorských prác (Vľavo: Daniel Karmann/ DPA/ AFP via Getty Images; vpravo: Nicolas Armer/ DPA/ AFP via Getty Images)
Pohľad na divadelné lóže v Markgrófskej opere v Bayreuthe (Christof Stache/ AFP via Getty Images)

Nová dvorná opera mala prekonať všetky dovtedajšie veľké verejné divadlá a v roku 1748 bola jednorázovo otvorená pri príležitosti svadby jedinej dcéry markgrófky Wilhelmíny. Bola usporiadaná prepracovaná slávnosť s talianskymi operami Ezio a Artaserse.

Podľa Christine Magetovej, správkyne modernej budovy, bola opera plná najrôznejších podujatí a prekvapení. „Bolo tu veľa kulís a dekorácií, osvetľovacej techniky, vzduchotechniky, techniky na výrobu mrakov a priestor pod javiskom. Bolo to, akoby bohovia zostupovali z neba.“ 

„A všetky tieto špeciálne efekty, ktoré sa odohrávali na javisku, boli navrhnuté ako spôsob prezentácie kráľovskej rodiny; inými slovami, to, čo sa odohrávalo na javisku, malo odrážať to, čo sa dialo v lóži. Inscenácia mala oslavovať markgrófku.“

Pohľad do interiéru pred reštaurovaním (Pierre Schoberth/ CC BY-SA 3.0 DEED)
Exteriér Markgrófskej opery s barokovou architektúrou v roku 2007; (menší obrázok) Markgrófska opera pred rokom 1913 (Von User: 4077 auf wikivoyage shared, CC BY-SA 1.0) (Verejná doména)
Detaily interiéru v roku 2017 (Nicolas Armer/ DPA/ AFP via Getty Images)

Markgrófska opera sa mala stať niečím oveľa väčším než len prostriedkom prezentácie spoločenskej prestíže a dejiskom konania významných kráľovských podujatí. Návšteva opery v 18. storočí pripomínala návštevu večierka. Ľudia jedli, rozprávali sa a tancovali aj počas predstavenia.

Takmer po 300 rokoch sa táto operná budova nepodobá žiadnej inej: podľa UNESCO je jediným kompletne zachovaným príkladom svojho druhu, kde si 500 divákov môže vychutnať autentickú barokovú dvornú opernú kultúru a akustiku. Za účelom obnoviť túto veľkolepú budovu vykonala Bavorská zámocká správa hĺbkový umeleckohistorický výskum.

Prepracované javiskové kulisy, ktoré vidno cez otvorenú hlavnú oponu a závesy lemujúce javisko, sa približujú tomu, čo videli prví diváci. Boli vykonané komplexné opravy na zaistenie statiky budovy, vrátane krovu a boli zavedené opatrenia na zaistenie bezpečnosti pre dnešných divadelníkov.

Pohľad na maľované stropy Markgrófskej opery v Bayreuthe po dokončení reštaurátorských prác v roku 2018 (Christof Stache/ AFP via Getty Images)

„Dôležitým prínosom pre zachovanie tejto ohrozenej pamiatky bolo najmä zabezpečenie stabilnej teploty v miestnostiach,“ uvádza UNESCO, ktoré barokové divadlo v roku 2012 zapísalo na svoj zoznam svetového dedičstva.

Po rokoch obetavej práce sa opona v Markgrófskej opere konečne za veľkého potlesku zdvihla. Na počesť svadby z roku 1748 sa pre súčasné publikum hralo predstavenie Artaserse.

Pohľad na interiér opery z horných lóží (Christof Stache/ AFP via Getty Images)
Sochárska výzdoba z obdobia baroka (Daniel Karmann/ DPA/ AFP via Getty Images)
Detail bohatej pozlátenej výzdoby po reštaurovaní (Daniel Karmann/ DPA/ AFP via Getty Images)
Širokouhlý pohľad na interiér opery v roku 2018, mesiac pred jej opätovným znovuotvorením (Daniel Karmann/ DPA/ AFP via Getty Images)

Turisti navštevujúci bavorské majstrovské dielo sú vždy ohromení.

„Je to divadlo, ktoré vás presvedčí pozrieť si operu,“ povedal jeden z nich.

Ďalší poznamenal: „Najprv sme videli fotografie, ale teraz, keď som tu, mi spadla sánka. Je to prekrásne.“

Jeden z opýtaných popísal atmosféru obľúbenej nemeckej pamiatky: „Atmosféra je úžasná – je veľmi pokojná a hrejivá.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj