3 ľudové recepty s mätou piepornou na podporu trávenia, pomoc pri prechladnutí a boj proti rakovine
Mäta pieporná má osviežujúcu chuť a chladivé vlastnosti, takže je vhodná do letných čajov aj ako celoročný bylinný pomocník.
Osviežujúca chuť mäty piepornej je veľmi obľúbená a často sa pridáva do nápojov, kulinárskych jedál a rôznych liečivých a kozmetických prípravkov. Mäta pieporná sa používa nielen v kuchyni, ale aj ako bežná tradičná čínska bylina s dlhou históriou liečebného využitia doloženou v starých čínskych textoch. V tomto článku sa budeme venovať priaznivým účinkom mäty piepornej a podelíme sa o niekoľko tradičných ľudových liečebných receptov.
Použitie a prínosy mäty piepornej
Mäta pieporná sa často zbiera v lete na prípravu čaju, ktorý pomáha odvádzať teplo z tela a predchádzať úpalu. Čas zberu sa líši v závislosti od jej použitia. Listy na konzumáciu sa zvyčajne zbierajú od mája do júna, zatiaľ čo listy na výrobu mätového oleja a mentolu sa zbierajú začiatkom júla a začiatkom až v polovici októbra.
Konzumácia malého množstva mäty piepornej môže upokojiť viscerálne nervy a pôsobiť ako chladivý prostriedok. Môže tiež znížiť nadúvanie a podporovať trávenie.
Štúdia uvedená v časopise Current Pharmaceutical Design (2023) zistila, že mätový olej a jeho zložky majú pozoruhodný účinok na funkciu tráviaceho traktu. Konkrétne vyvolávajú uvoľnenie hladkého svalstva a zmierňujú kŕče v rôznych tráviacich orgánoch vrátane dolného pažerákového zvierača, žalúdka, dvanástnika a hrubého čreva. Okrem toho má mätový olej schopnosť regulovať citlivosť viscerálneho a centrálneho nervového systému. Mätový olej vykazuje terapeutický potenciál pri liečbe funkčnej dyspepsie a syndrómu dráždivého čreva a ponúka úľavu od príznakov spojených s týmito stavmi.
Po absorbovaní do krvného obehu môže mäta pieporná rozširovať kožné kapiláry a zvyšovať sekréciu potných žliaz, čím ponúka účinky vyvolávajúce potenie a znižujúce horúčku. V tradičnej čínskej medicíne (TČM) sa predpokladá, že mäta pieporná rozptyľuje stagnáciu a reguluje čchi (čínsky názov označujúci všetky druhy ľudských životných energií), čo môže pomôcť pri riešení bolesti v hrudníku a rebrách spôsobenej stagnáciou čchi pečene.
Okrem toho extrakt z listov mäty piepornej môže potlačiť rast ciev v rakovinových ložiskách, a tak zbaviť nádory prekrvenia. To nakoniec vedie k ich „vyhladovaniu“ a odumretiu, takže mäta pieporná je prospešná aj v boji proti rakovine. Štúdia vedcov zo Salfordskej univerzity odhalila, že extrakt získaný z listov mäty piepornej má potenciál pri liečbe rakoviny. Zistilo sa, že extrakt účinne bojuje proti rakovine tým, že sa zameriava na krvné cievy, ktoré zásobujú nádory, a ničí ich, čím ich zbavuje základných živín. Tento objav otvára nové možnosti využitia výťažku z mäty piepornej ako účinnej liečby rakovinových nádorov.
Mäta pieporná má pri lokálnom použití na pokožku antibakteriálne vlastnosti a dokáže znecitliviť periférne nervy, čím zmierňuje bolesť a svrbenie. Okrem toho môže žuvanie listov mäty piepornej v ústach ničiť baktérie v ústnej dutine a pomáhať zmierňovať zápaly.
Mätový olej sa v TČM používa aj na zmiernenie príznakov, ako je horúčka, bolesť hlavy, upchatý nos a závraty na začiatku choroby alebo prechladnutia.
3 obľúbené ľudové recepty s mätou piepornou
Mäta pieporná je kľúčovou zložkou mnohých liečivých prípravkov. Tieto jednoduché recepty môžu pomôcť regulovať organizmus a obnoviť zdravie.
1. Tofu čaj z mäty piepornej
Tento čaj sa môže používať na liečbu počiatočných štádií prechladnutia. Príznaky ako upchatý nos, nádcha, občasné kýchanie, nepríjemné pocity v hrdle alebo mierny kašeľ sa môžu objaviť skôr ako horúčka. Pitie tohto čaju môže rozptýliť horúčku a zabrániť tak úplnému prechladnutiu a horúčke. Tento liek je vhodný najmä pre deti a starších ľudí.
Zloženie:
- Asi 50 gramov čerstvých listov mäty piepornej
- 2 kusy tofu
- 2 čerstvé šalviové cibuľky
Postup:
V hrnci restujte tofu domäkka, kým sa nerozvonia, a potom pridajte čerstvé šalviové lístky a lístky mäty piepornej. Pridajte dve misky vody a varte, kým sa tekutina nezredukuje na jednu misku. Zmes vrátane zvyškov a vody vypite ešte horúcu.
Po jedle sa môžete mierne potiť a príznaky prechladnutia zmiznú po dobrom spánku. Na jeseň alebo v zime môžete pridať aj trochu zázvoru a 10 až 15 g fermentovaných sójových bôbov. Tento prídavok uľahčuje telu potenie, čím sa zvyšuje schopnosť odstraňovať teplo.
2. Mätová voda s medom
Tento chladivý nápoj je veľmi účinný na zmiernenie úpalu.
Postup:
- Vezmite 100 gramov čerstvej mäty piepornej, umyte ju a šťavu získajte rozdrvením.
- Do 200 ml vody pridajte 200 ml medu a biely cukor. Varte na miernom ohni približne 20 minút.
- Pred konzumáciou vmiešajte šťavu z mäty piepornej a varte ešte 2 – 3 minúty.
- Pite vždy 50 ml dvakrát denne.
3. Mätová kaša z prosa
Mätový nálev z prosa môže pomôcť uvoľniť stagnáciu potravy a zlepšiť trávenie.
Zloženie:
- 10 gramov listov mäty piepornej
- 50 gramov prosa
Postup:
- Proso dôkladne prepláchnite, pridajte vodu (200 ml) a varte na miernom ohni do zhustnutia.
- Pridajte lístky mäty piepornej, dobre premiešajte a varte 5 minút.
- Kašu konzumujte dva až trikrát denne.
Bezpečnostné opatrenia pri používaní mäty piepornej
- Jedinci so slabou konštitúciou a nadmerným potením by sa mali vyhnúť jej konzumácii. Mäta pieporná má chladivý účinok, preto by sa jej mali vyhýbať osoby so žalúdočnými ťažkosťami alebo so slabou slezinou, čo vedie k dlhotrvajúcim hnačkám.
- Mäta pieporná obsahuje prchavé éterické oleje, preto je najlepšie ju variť ako čaj a nemala by sa variť dlhšiu dobu.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK