Utorok 26. novembra, 2024
Nadúvanie - stav, keď máte pocit plného a napätého brucha, často spôsobený plynatosťou - sa dá vyriešiť niektorými prírodnými prostriedkami (Freepik)

Tri jednoduché spôsoby ako odstrániť nadúvanie

Existuje veľa rád, ako zmierniť nadúvanie brucha, avšak niektorí odborníci na zdravie zdôrazňujú tri prírodné spôsoby, ktoré pomáhajú ľuďom skoncovať s nepríjemným pocitom nafúknutého brucha.

Nadúvanie je krátkodobé ochorenie postihujúce tráviaci trakt, ktoré sa vo všeobecnosti vyznačuje nadmerným hromadením plynu, vzduchu a tekutín v žalúdku.

Pretože prvou líniou liečby nadúvania je zmena jedálnička, viacerí odborníci na zdravie odporúčajú začať s nasledujúcimi krokmi:

1. Pite vodu

Podľa Rachel Doyleovej, registrovanej dietologičky špecializujúcej sa na zdravie čriev, je pitie vody pravdepodobne to posledné, čo chcú ľudia robiť, keď majú pocit, že im každú chvíľu praskne brucho. Hydratácia je však dôležitá na minimalizáciu nadúvania.

Hoci sa to môže zdať protichodné, pitie vody môže pomôcť znížiť nadúvanie tým, že zbaví telo prebytočného sodíka. Pitie po jedle môže vyplaviť soľ, ktorá sa môže skrývať v konzervovaných, mrazených a spracovaných potravinách, a povzbudiť telo, aby sa vzdalo tekutín.

„Udržuje všetko v tráviacom trakte v plynulom pohybe, čo je nevyhnutné pre pravidelnú stolicu – a zápcha a nadúvanie idú často ruka v ruke,“ povedala.

Snažte sa vypiť osem až 12 šálok denne, ale ak je to príliš veľa, pomôcť môže ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody, ako sú jahody, jablká, pomaranče, šalát, uhorky, paprika, melón, zdravé zeleninové polievky, smoothies a tiež zdravé jogurty.

2. Pridajte potraviny s vysokým obsahom draslíka

Druhým prostriedkom, ktorý môžete pridať do svojej odvápňovacej sady a ktorý zároveň odplavuje prebytočný sodík a zadržiavanie vody, je zvýšenie obsahu draslíka.

Podľa Alana Mandella, chiropraktika z južnej Floridy, ktorý sa špecializuje na prírodnú liečbu založenú na biomechanike chrbtice a vedeckých poznatkoch o výžive, dokáže kombinácia draslíka a vody behom niekoľkých hodín ukľudniť žalúdok.

Draslík má prirodzené močopudné vlastnosti, takže sa z tela za kratší čas dostane viac soli. Konzumácia stravy bohatej na draslík vás zbaví opuchov a nadmerného množstva tekutín.

„Medzi potraviny bohaté na draslík patria avokádo, banány, sladké zemiaky, špenát, kokosová voda, biela a čierna fazuľa, maslová tekvica a sušené marhule,“ uviedol.

„Väčšina ľudí nemá dostatočný príjem draslíka, čo je minerál nachádzajúci sa v ovocí a zelenine, ktorý pomáha vyvažovať sodík,“ skonštatovala zdravotná sestra Samantha Cassettyová.

„Ak jete veľa balených potravín, jedál z rýchleho občerstvenia alebo reštaurácií, je pravdepodobné, že zadržiavate prebytočné tekutiny a cítite sa nafúknutí,“ povedala.

3. Obmedzte sacharidy

Poslednou metódou na zníženie nadúvania je obmedzenie sacharidov nachádzajúcich sa v obilninách, zelenine, cibuli a cesnaku.

Konzumácia príliš veľkého množstva sacharidov sťažuje ich úplné vstrebávanie v črevách a namiesto toho sa dostávajú do hrubého čreva, kde sú fermentované baktériami a produkujú plyny.

„Prebytočné množstvo sacharidov sa ukladá ako glykogén. Na každý gram glykogénu pripadajú tri až štyri gramy vody, [čo] vytvára pocit nadúvania,“ ozrejmil Mandell.

Nová štúdia uverejnená 29. mája v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádza, že raňajky s nízkym obsahom sacharidov tiež pomáhajú ľuďom lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo predchádza alebo odďaľuje dlhodobé vážne zdravotné problémy, ako sú srdcové choroby, strata zraku a ochorenie obličiek.

„Náš výskum naznačuje, že jedlo s nízkym obsahom sacharidov zjedené hneď ráno pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi počas celého dňa,“ povedala výživová poradkyňa Barbara Oliveirová.

„Zistili sme, že ak je prvé jedlo dňa nízkosacharidové a obsahuje viac bielkovín a tukov, môžeme obmedziť hyperglykemické výkyvy.“

„Malými úpravami obsahu sacharidov v jednom jedle, a nie v celom jedálničku, môžeme výrazne zvýšiť adherenciu a zároveň dosiahnuť významné prínosy,“ vysvetlila.

Môže byť lepok problémom?

Podľa Marissy Vicariovej, certifikovanej integratívnej trénerky zdravia a výživy spolupracujúcej s New York Times, Entrepreneur a Glamour, by ľudia mohli skúsiť experimentovať s vyradením lepku a zistiť, či sa telo po určitom čase menej nadúva.

Lepok môže byť súčasťou diéty bez nadúvania, „ak to váše telo dokáže akceptovať“, povedala.

„Odporúčam však vyberať si čo najmenej spracované zdroje lepku, ako je domáci chlieb alebo celozrnné výrobky obsahujúce lepok, napríklad kuskus alebo jačmeň,“ povedala pre Epoch Times.

Niekedy však náprava nie je taká jednoduchá.

„Naše telá sú zložité a môže existovať celý rad súvisiacich možností, ktoré spôsobujú jeden príznak. Ak ste chronicky nafúknutý, je to znak nerovnováhy, ktorú treba ďalej skúmať,“ dodala.

„Ak sa niekto cíti chronicky nafúknutý, mal by navštíviť odborníka, aby preskúmal príčinu.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj