Štvrtok 19. septembra, 2024
Tlačová konferencia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša a predsedu Nárdonej rady SR Petra Pellegriniho (Screenshot: FB / Erik Tomáš)
,

13. dôchodok: sľuby verzus realita

Seniori, ako aj poberatelia ďalších dôchodkov dostanú ešte v decembri tohto roka jednorázový príspevok vo výške 300 eur namiesto predtým avizovaných 150 eur. Oznámili to na včerajšej tlačovej konferencii líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). 

Súčasný 13. dôchodok teda po tomto doplatku stúpne na úroveň od 350 do 600 eur. Po rokovaní ministra E. Tomáša s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) sa na to v štátnej kase dokázali nájsť potrebné financie – 220 miliónov eur. Na budúci rok má byť seniorom vyplatený 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, čo v prípade starobných dôchodcov bude znamenať 606 eur.

Minister Tomáš predložil návrh na vyplatenie jednorázového príspevku vo výške 150 eur tohto roku a vláda ho už aj schválila. Celú vec by mal následne v priebehu týždňa prerokovať parlament v skrátenom legislatívnom konaní a zdvojnásobiť sumu na konečných 300 eur.

„Len vďaka automatu z dielne predchádzajúcich vlád boli k 1. januáru valorizované dôchodky o 11,8 percenta. Len vďaka zákonu z dielne strany Hlas boli dôchodky v tomto roku 1. júla valorizované o ďalších 10,6 percenta a len vďaka zákonom z dielne strany Hlas boli minimálne dôchodky rozmrazené po troch rokoch, čo ich zmrazila vláda Igora Matoviča,“ uviedol na tlačovej konferencii minister.

Podľa jeho vyjadrení v relácii Na telo chcela strana Hlas dôchodcom vyplatiť 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku už tohto roku, avšak z technických dôvodov to nie je možné a plnohodotný 13. dôchodok sa vyplatí až v decembri 2024. Podľa predstaviteľov opozície ide o prázdne výhovorky. Strana mala podviesť svojich voličov sľubmi, o ktorých dopredu vedela, že sa nedajú splniť.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič obvinil na svojom brífingu minulý týždeň lídra Hlasu Petra Pellegriniho, že „podviedol 1,7 milióna sirôt, vdov, vdovcov, invalidov a starobných dôchodcov, ktorým sľúbil, že ešte pred týmito Vianocami, keď bude Hlas vo vláde, vyplatí všetkým 13. dôchodok vo výške 640 eur.” Igor Matovič ponúkol, že sa vzdá mandátu poslanca, ak líder Hlasu dokáže splniť 2 predvolebné sľuby, na ktoré nalákal státisíce dôchodcov.

Kritika nového dôchodkového systému

Europoslanec Jozef Mihál nový 13. dôchodok otvorene kritizuje. Podľa neho naň viacerí občania doplatia a najviac si prilepšia najbohatší a s čo najmenej deťmi.

Polepšiť si môžu niektorí starobní dôchodcovia, ale poberatelia invalidných dôchodkov, vdovských a sirotských dôchodkov na tom zostanú rovnako.

„Napríklad, v tabuľke vpravo hore (deti zarábajú 1000 eur v hrubom), ak je váš dôchodok 600 eur a máte dve deti, v roku 2024 si prilepšíte o 65 eur. Ale ak máte tri deti, pohoršíte si o 115 eur,” vysvetľuje J. Mihál.

Podľa europoslanca sa zavedením nového systému udeje to, že dôchodcom obrazne povedané z jedného vrecka peniaze potichu vezmú a do druhého vrecka im peniaze s veľkou pompou dajú. „Zapamätajme si jedno: dôchodcom môžeme vyplatiť na dôchodkoch len toľko, čo je schopná naša ekonomika vyprodukovať a naši pracujúci občania na odvodoch a daniach štátu odovzdať,” uvádza vo svojom komentári.

Taktiež, ak po novom dieťa daruje 2 % zo svojich daní mimovládnej organizácii alebo občianskemu združeniu a nie rodičovi vo forme rodičovského bonusu, dôchodok rodiča bude opäť menší. Týmto opatrením môžu neziskové organizácie prísť o výraznú časť svojich príjmov, čo môže viesť k ich postupnému zániku.

Okrem toho J. Mihál vymenúva množstvo iných problémov s ďalšími skupinami ľudí v dôchodkovom systéme, ktoré treba riešiť, avšak na to už peniaze nie sú a nebudú, keďže všetky pôjdu do 13. dôchodkov.

Podľa Facebookovej stránky Dáta bez pátosu všetky prostriedky získané na vyplatenie 13. dôchodkov výrazne zadĺžia Slovensko a nesú so sebou riziko rozvrátenia verejných financií.

Prečítajte si aj