Štvrtok 19. septembra, 2024
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). (Foto: FB / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

13. dôchodok bude vyplatený až v roku 2024

13. dôchodok bol jedným z hlavných predvolebných sľubov strán Smer-SD a Hlas-SD. Podľa vyjadrení strán by mal prejsť schvaľovacím procesom počas prvých troch mesiacov budúceho roka.

Minister sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš včera na tlačovej konferencii oznámil, že dôchodcom budú vyplácané 13. dôchodky v roku 2024 v plnej výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. V tomto roku teda 13. dôchodok vyplatený nebude.

Na oznámenie o dôchodkoch bezprostredne reagovala strana KDH: „Strany Smer a Hlas sľubovali dôchodcom v kampani 13. dôchodok v plnej výške, no hneď, ako prišli k moci, tak dôchodcom oznámili, že ho nedostanú. Som zvedavá, ako sa chcú pozrieť do očí tomu pol miliónu dôchodcov na Slovensku, ktorým po zaplatení základných výdavkov ostáva menej ako 50 centov na jeden deň,“ uviedla Martina Holečková, expertka hnutia KDH na sociálnu oblasť a rodinnú politiku.

Hnutie KDH zastáva názor, že 13. dôchodok v plnej sume by sa mal rozdeliť medzi 12 mesačných dôchodkov, čím by sa zvýšili dôchodky a seniori by dostávali zvýšený dôchodok počas celého roka.

Premiér Robert Fico sa vyjadril, že jeho strana, ako aj strana Hlas a SNS svoje sľuby z predvolebnej kampane dodržia a sľubované 13. dôchodky vyplatia, ako mali v pláne. „Sľúbili sme to všetci, to je jedno či to hovorili smeráci, či to hovorili hlasáci alebo ľudia z SNS.“

Kto má nárok na 13. dôchodok?

Mnohí dôchodcovia v novembri očakávajú už tradičný dôchodkový bonus vo forme 13. dôchodku, ktorý aktuálne nie je v plnej výške bežného dôchodku. Hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr situáciu s dôchodkami vysvetlil: „Ak teda nárok na napríklad starobný dôchodok vznikne 15. decembra, poistenec nemá v roku 2023 nárok na 13. dôchodok. Ak ale nárok na starobný dôchodok vznikne 15. mája 2023 a o nároku na dôchodok Sociálna poisťovňa rozhodne až v decembri 2023, nárok na 13. dôchodok za rok 2023 mu vznikne.“

Ak ide napríklad o bezdetnú ženu, ktorá požiada o dôchodok a je narodená 31. októbra 1960, nárok na trinásty dôchodok mať bude, aj keď ho nedostane ešte v novembri, pretože vybavenie žiadosti potrvá nejaké obdobie.

Výnimkou sú seniori s deťmi, pretože im sa skracuje dôchodkový vek. Napríklad žena narodená 15. januára 1961, ktorá vychovala dve deti, by mohla ísť do dôchodku už 15. marca roku 2023 a má nárok na dôchodkový bonus.

Môže však nastať aj paradoxná situácia. Žena, ktorá sa narodila 15. februára 1962 a vychovala tri deti, môže ísť do dôchodku už 15. decembra tohto roku. Avšak nedostane žiadny trinásty dôchodok, pretože podľa pravidiel nebude mať nárok na výplatu „bonusu“ v novembri.

Sociálna poisťovňa nemá dostatok prostriedkov na 13. dôchodky

Občianske združenie Dáta bez pátosu upozornilo na to, že Sociálna poisťovňa nemá príjmy ani rezervy, aby v novembri tohto roka 13. dôchodky vyplatil. Ak si vláda budúci rok na 13. dôchodky požičia, čistý dlh Slovenska bude o 8 až 10 miliárd vyšší, ako je v súčasnosti.

Celková suma na 13. dôchodky by tak podľa občianskeho združenia mala byť 700 miliónov eur pri počte 1, 15 milióna seniorov. Ak by pridali aj vdovecké, vdovské, sirotské a invalidné dôchodky, suma by narástla na približne jednu miliardu eur.

„Ide o dekonsolidáciu verejných financií asi v hodnote 0,3 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), lebo rátať treba len nárast 13. dôchodku oproti tohtoročným 300 miliónom eur,“ uviedli Dáta bez pátosu.

Prečítajte si aj