Štvrtok 19. septembra, 2024
Japonka Kane Tanakaová zomrela vo veku 119 rokov. Na obrázku Tanakaová 9. marca 2019 oslavuje svoju oficiálnu certifikáciu „Najdlhšie žijúca osoba na svete“ podľa Guinnessovej knihy rekordov. (Foto: JIJI PRESS/AFP cez Getty Images)

119-ročná Japonka milovala sladké nápoje. Aké bolo tajomstvo jej dlhovekosti?

Kane Tanakaová bola najdlhšie žijúcim človekom na svete, čo potvrdila aj Guinnessova kniha rekordov. Japonka zomrela len nedávno, 19. apríla 2022, vo veku 119 rokov. Napriek všeobecným zdravotným odporúčaniam si nikdy neodopierala žiadne jedlo, každý deň rada pila kávu z plechovky a sladké sýtené nápoje. Lekári sa domnievajú, že k jej nezvyčajnej dlhovekosti prispeli tri hlavné faktory.

Život Kane Tanakaovej

Kane Tanakaová sa narodila 2. januára 1903 (t. j. v 36. roku obdobia Meidži). Svoje 119. narodeniny oslávila 2. januára 2022. Prežila päť japonských epoch od Meidži až po Reiwa a žila pod piatimi cisármi.

Tanakaová verila, že jej tri tajomstvá dlhovekosti sú zvedavosť, tvrdá práca a vášeň pre stolovú hru Othello (tiež známu ako Reversi). Keď žila v domove pre seniorov v japonskom meste Fukuoka, takmer každý deň hrala so svojimi spolubývajúcimi Othello. Keďže neznášala prehry, hrala dovtedy, kým nevyhrala. Denne komunikovala s personálom domova dôchodcov a okrem toho kreslila, precvičovala kaligrafiu a každý týždeň sa venovala matematike.

Pokiaľ ide o stravu, nevyhýbala sa žiadnemu konkrétnemu jedlu. Okrem troch denných jedál pila každý deň kávu v plechovke a sýtené nápoje. Tiež si dopriala čokoládu, ktorú milovala.

Tanakaová si raz stanovila za cieľ „žiť zdravo až do veku 120 rokov“. Hoci jej do dosiahnutia méty chýbalo len niekoľko mesiacov, jej energický vzhľad počas celého života vyvolával otázku: Ako mohla žiť taký dlhý a zdravý život, keď neustále konzumovala nezdravé nápoje s vysokým obsahom cukru?

Lekári sa domnievajú, že k jej nezvyčajnej dlhovekosti prispeli tri hlavné faktory.

1. Nezostať osamelý

Doktor Lobsang, známy odborník na preventívnu medicínu tela a ducha, poukázal na to, že keď ľudia starnú, zvyčajne majú čoraz menej priateľov. V dôsledku toho sú často na všetko sami a cítia sa opustení, čo by mohol byť jeden z dôvodov vyššej úmrtnosti vo vyššom veku.

Harvardská univerzita po 75 rokoch výskumu zistila, že najdôležitejším faktorom dlhého a zdravého života je socializácia. Štúdia, ktorá sa začala v roku 1938, sledovala celkovo 724 dospelých osôb. Každý rok sa výskumný tím pýtal účastníkov výskumu na ich prácu, život a zdravie.

Z výsledkov štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí udržiavajú viac kontaktov so svojou rodinou, priateľmi a komunitou, sú vo všeobecnosti šťastnejší a zdravší; a spoločensky aktívni ľudia tiež žijú dlhšie. Naopak, osamelosť je škodlivá pre fyzické a duševné zdravie.

Ľudia, ktorí sa cítia osamelí, zaznamenajú zhoršenie zdravia už v strednom veku, čo je skôr ako je obvyklé. Zhoršia sa aj ich kognitívne funkcie, čo v konečnom dôsledku zvýši pravdepodobnosť ich predčasnej smrti. Podľa Dr. Lobsanga láska Tanakaovej k hre Othello a jej prirodzená zvedavosť mimoriadne prispeli k jej čulým spoločenským interakciám.

Po odchode do dôchodku má veľa ľudí menej interakcií s ostatnými a nemajú žiadne konkrétne ciele; ich úmrtnosť sa stáva vyššou. Podľa Dr. Lobsanga štúdia uskutočnená v Nemecku zistila, že ak sú ľudia po odchode do dôchodku ochotní vrátiť sa do spoločnosti, napríklad učiť na školách, vykonávať dobrovoľnícku činnosť a starať sa o iných, môžu znížiť svoju úmrtnosť o 40 až 50 %.

Presne takýto príklad existuje v Japonsku. V roku 2019 sa 90-ročný Yoshimitsu Yabuta zamestnal v McDonalde, čím sa stal najstarším zamestnancom McDonaldu v Japonsku. Pracoval na nočnej zmene štyri dni v týždni, päť hodín denne. Náplňou jeho práce bolo čistiť jedáleň, pripravovať ingrediencie do jedál a ďalšie pomocné úlohy. Podobne ako Tanakaová, aj Yabuta konzumoval potraviny, ktoré sa považujú za nezdravé, napríklad hranolky a nápoje z McDonaldu. Tento typ stravy a jeho starnúce telo mu však v práci nebránili. Vedúci predajne ho chválil za dobré výkony. Okrem toho si bol Yabuta tiež vedomý toho, že interakcie s kolegami sú pre neho veľmi dôležité. Takže aj keď niekedy mal na veci iné názory ako jeho mladší kolegovia, snažil sa ich pochopiť.

2. Dobrosrdečnosť nad hnevom

Z fotografií a videí môžeme vidieť, že Tanakaová vždy pôsobila pokojne a vyrovnane. Dr. Lobsang poukázal na to, že pokiaľ ide o zdravie a dlhovekosť, ľudia často venujú pozornosť tomu, čo jedia a pijú a aké cvičenia robia. Podľa neho však „skutočným tajomstvom je mať veľkorysé srdce“.

Mnohí uznávaní budhistickí mnísi v Tibete a Indii sa dožívajú 80, 90, či dokonca viac než 100 rokov, pretože v sebe majú vysokú mieru pokoja.

Mnohí pacienti s rakovinou, napríklad s rakovinou pľúc alebo prsníka, sa zdravo stravovali, nefajčili, nepili a pravidelne cvičili. Napriek tomu sa u nich vyvinula rakovina. Dr. Lobsang povedal, že sa s mnohými z týchto pacientov stretol na svojej klinike a uvedomil si, že za ich ochorenie môžu ich psychologické faktory, ako napríklad hnev a nenávisť voči iným.

„Hnev sa spája s rakovinou pľúc a prsníka,“ poznamenal a dodal, že nahromadenie takýchto negatívnych emócií oslabuje imunitný systém, čo je pre zdravie veľmi škodlivé.

Zdôraznil, že dôležité je sa nerozčuľovať. Vyvoláva to hnev a ten môže viesť aj k smútku a depresii. Niektorí ľudia sa hnevajú aj sami na seba, čo je pre ich zdravie ešte škodlivejšie.

Nie je ľahké „nerozčuľovať sa“ a vyžaduje si to časté cvičenie, aby človek dosiahol pokoj v duši.

3. Kultivovanie pocitu šťastia a altruizmu

Dr. Zhang Shiheng, riaditeľ kliniky Qi Lin, poukázal na to, že pri téme zdravia a dlhovekosti sa väčšina ľudí radšej zameriava na kardiovaskulárne ochorenia, osteoporózu, sarkopéniu, krvný tlak a hladinu cukru v krvi, avšak často zanedbávajú mozog.

„Zdravie mozgu má veľa spoločného s celkovým šťastím,“ zdôraznil. Šťastie človeka ovplyvňuje zdravie mozgu, ktoré následne ovplyvňuje fyziologické funkcie a aj dlhovekosť.

Todd Kashdan, americký psychológ a profesor psychológie na Univerzite Georgea Masona vo Virgínii, navrhuje šesť „ingrediencií“, ktoré treba mozgu dodať, aby si vypestoval pocit pohody: 1. žiť v prítomnosti, 2. byť zvedavý, 3. robiť to, čo človeka baví, 4. byť ohľaduplný k druhým, 5. kultivovať vzťahy a 6. starať sa o seba, aby bol človek fyzicky fit.

Tanakaová vždy robila to, čo ju zaujímalo a tešilo. Zostávala zvedavá a neprestávala sa učiť nové veci, čo je znakom žitia v prítomnosti.

Dr. Zhang skonštatoval, že zvedavosť u ľudí je na vrchole, keď sú ešte deťmi. Keď začnú chodiť do školy a vstúpia do spoločnosti, musia sa riadiť školskými pravidlami alebo predpismi v práci – to môže ich zvedavosť potlačiť. Ľuďom radí, aby sa svoju zvedavosť snažili obnoviť a po odchode do dôchodku sa viac učili o nových veciach.

„Mám pacienta, ktorý sa nikdy predtým nedotkol huslí a začal sa učiť hrať na husle vo svojich 70 rokoch,“ povedal Dr. Zhang. Dodal, že tento pacient je aj veľmi zhovorčivý. „Myslím si, že to musí mať niečo spoločné s jeho zvedavosťou a schopnosťou vystaviť sa týmto náročným úlohám.“ Navyše učenie sa niečoho náročného môže udržiavať mozog aktívny a znižovať apoptózu mozgových buniek.

Dr. Zhang tiež uviedol, že z psychologického hľadiska je byť ohľaduplný k druhým, pomáhať druhým a konať altruisticky je oveľa obohacujúcejšie, ako keď druhí pomáhajú vám.

Dr. Lobsang súhlasi: „Vždy hovorím, že altruizmus, šťastie a zdravie sú si rovné.“ Altruizmus vedie k šťastiu a to zase k zdraviu.

Šťastie tiež súvisí s kapacitou mozgu. Podľa štúdie pacienti s depresiou majú vyššiu šancu na prepuknutie Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby a/alebo atrofie mozgu než bežná populácia.

Dr. Zhang poukázal na to, že hoci Tanakaová milovala sladké nápoje, robila aj veľa vecí súvisiacich so zlepšením zdravia mozgu, čo mohlo kompenzovať tento stravovací problém.

Samozrejme, zdravá strava je stále veľmi dôležitá. Napríklad diéta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) môže oddialiť starnutie mozgu a znížiť riziko vzniku demencie. Dr. Zhang žartom poznamenal, že keby Tanakaová prišla na jeho kliniku, keď bola nažive, odporučil by jej tento typ stravy.


Health 1+1 je jedna z najrenomovanejších čínskych zdravotných platforiem v zahraničí. Stránka prináša najnovšie informácie o prevencii, liečbe, vedeckom výskume, ako aj o rakovine, chronických ochoreniach, emocionálnom a duchovnom zdraví, imunite a ďalších aspektoch s cieľom poskytnúť ľuďom spoľahlivú a ohľaduplnú starostlivosť a pomoc.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj