Sobota 5. októbra, 2024
Virginia "Ginnie" Hislopová (foto: screenshot YT / HeritageWithinReach)

105-ročná žena získala magisterský titul na Stanforde

Štúdium Virginie Hislopovej prerušila pred viac ako 80 rokmi 2. svetová vojna. Nič jej však nebránilo v tom, aby počas svojho života obhajovala dôležitosť vzdelávania. Nakoniec sa naplnil aj jej sen a spromovala.

105-ročná žena sa po dlhoročnom úsilí dočkala svojho vytúženého diplomu. Po viac ako 80 rokoch získala magisterský titul na pedagogickej fakulte Stanfordskej univerzity. 

Pri odovzdávaní diplomu dekanom Virginia povedala: „Bože môj, na toto som čakala dlho.“

Svoju cestu na univerzite započala Virginia „Ginnie“ Hislopová v roku 1936, kedy sa prvýkrát zapísala na bakalárske štúdium, ktoré v roku 1940 úspešne dokončila. Tesne pred odovzdaním svojej magisterskej diplomovej práce však vypukla druhá svetová vojna, ktorá ovplyvnila jej plány. Napriek absolvovaniu všetkých predmetov na magisterskom štúdiu už svoju diplomovú prácu nemohla odovzdať.

Jej priateľa Georgea Hislopa povolali do vojenskej služby a Ginnie bola nútená ukončiť štúdium. Pár sa rýchlo zosobášil a Ginnie odišla so svojím manželom na základňu americkej armády Fort Sill v Oklahome. Po vojne sa mladý pár presťahoval do Yakimy v štáte Washington, kde sa Ginnie sústredila na výchovu svojich dvoch detí. Dnes majú Hislopovci už štyri vnúčatá a deväť pravnúčat.

Ginnie Hislopová využila svoju lásku ku vzdelávaniu aj v rôznych školských a univerzitných radách v štáte Washington, kde pôsobila desiatky rokov. Hoci musela svoje štúdium kvôli zásahu osudu ukončiť predčasne, chápala dôležitosť vzdelávania, za ktoré sa aktívne zasadzovala. Keď bola jej dcéra Anne prváčka, v miestnej školskej rade bojovala o to, aby jej dcéra mohla navštevovať pokročilý kurz angličtiny namiesto odporúčaného kurzu domácej ekonomiky.

„Mala som pocit, že všetky deti by mali mať možnosť čo najlepšie rozvinúť svoj potenciál a že každý by mal mať možnosť získať vyššie vzdelanie, ak chce,“ povedala 105-ročná absolventka Virginia.

Stanfordská unverzita medzitým zrušila požiadavku na obhajobu diplomovej práce a tak sa Ginnie Hislopová nakoniec vrátila do školy, aby v nedeľu 16. júna odpromovala a po vyše 80. rokoch si prevzala svoj vytúžený diplom. „Túto prácu som robila celé roky,“ povedala a priznala, že ju teší uznanie, ktorého sa jej dostalo.  

Príbeh Ginnie je veľmi inšpiratívny. Jej zať Doug Jensen povedal, že najväčšia lekcia, ktorú si od nej vzal, je, „že sa nikdy neprestávate učiť.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj