Pondelok 16. septembra, 2024
Zamrazenie je skvelý spôsob uchovávania potravín. (Voľné dielo)

10 základných potravín, ktoré môžete bezpečne zamraziť

Ľudia s prekvapením zisťujú, ktoré potraviny sa dajú bezpečne zamraziť. Áno, značná časť potravín sa dá zamraziť, ale u niektorých je potrebné dodržiavať určitý postup. My si povieme o desiatich základných potravinách, ktoré môžete skladovať v mrazničke.

Základným pravidlom pred uložením do mrazničky je, že všetky vrecká, škatule a podnosy označíte: obsah + mesiac a rok zamrazenia, prípadne hmotnosť. To nám neskôr výrazne uľahčí orientáciu.

Pred vložením do mrazničky potravinu označte. (Ondřej Horecký)

Najlepšie je používať na balenie plastové dózy určené na zamrazenie pri nízkych teplotách alebo pevné uzatvárateľné vrecká do mrazničky. Ak máte po ruke len obyčajné, použite minimálne dve, kvôli izolácii arómy a vlhkosti.

Maslo

Dá sa bez problémov zmraziť a nemusí sa s ním nič robiť, žiadne špeciálne balenie nie je potrebné. Stačí vložiť kocku masla do mrazničky a v prípade potreby ju vytiahnuť. Maslo vydrží v mrazničke aj pol roka.

Maslo môžete rozmraziť v mikrovlnnej rúre na nízkej teplote v 10-sekundových intervaloch, kým nezmäkne. Ďalším spôsobom je nastrúhať maslo na strúhadle, vtedy zmäkne veľmi rýchlo. Ak vám nevadí pomalší spôsob, vložte ho na noc do chladničky a ráno bude pripravené pre vaše pečivo.

Mlieko

Zamrazujeme ho v plastových fľašiach, nie v kartóne alebo v skle. Ako tekutina sa mlieko trochu rozpína, preto fľaša nesmie byť úplne plná. Mlieko časom získa nažltlú farbu.

V mrazničke vydrží 3 – 6 mesiacov. Rozmrazujeme v chladničke cez noc (dajte pod fľašu radšej papierovú utierku, aby sa nevytvorila mláčka) alebo pod tečúcou vlažnou vodou, prípadne môžete fľašu nechať v dreze, mlieko sa po pár hodinách roztopí.

Ryža

Do mrazničky sa dáva uvarená, v plastovej škatuľke. Takto budete mať vždy poruke rýchlu prílohu alebo základ na rizoto, restovanú ryžu so zeleninou alebo ryžový šalát.

Ryža sa na panvici rozmrazí za niekoľko minút. Ak ryžu neplánujete ďalej tepelne spracovávať (napr. na šalát), nechajte ju rozmraziť pri izbovej teplote alebo na nižšom výkone v mikrovlnnej rúre.

Chlieb a rožky

Zamrazovanie pečiva je skvelý spôsob, ako ho mať vždy po ruke. Chlieb a rožky zabaľte aspoň do dvoch vreciek. Ak neplánujete použiť celý bochník chleba, nakrájajte ho pred vložením do mrazničky a vždy, keď keď potrebujete, si nožom alebo rukou oddeľte toľko krajcov, koľko potrebujete.

Krajce chleba a rožky sa rozmrazia za pár minút. Chlieb môžete zohriať v hriankovači, rožky môžete zohriať v rúre, budú potom krásne chrumkavé, akoby boli práve upečené.

Syr

Parmezán si pred zmrazením nastrúhajte.

Zmraziť sa dajú rôzne druhy syrov: hermelín, eidam, mozzarella, parmezán, čedar atď. Vo väčších blokoch sa syr v mrazničke vysuší, preto je lepšie ho nastrúhať. Takýto syr sa potom naviac rýchlejšie rozmrazí a môžete si ľahko „nastrúhať“ toľko syra, koľko budete chcieť.

Ja to robím hlavne s parmezánom, ktorý sa roztopí, keď ho nasypete na práve uvarené jedlo. Syry zabaľte pred uložením do mrazničky do pevných vreciek alebo ich uložte do plastovej škatuľky.

Mozzarellu môžete zamraziť vcelku, v pôvodnom obale aj s nálevom.

Ovocie

Niektoré druhy ovocia sa zamrazujú bežne, napríklad bobuľové ovocie, ako sú ríbezle, egreše, maliny alebo čučoriedky. Tie stačí len umyť, nechať vodu odkvapkať a potom vložiť do pevných vrecúšok alebo plastových nádob. Jahody je lepšie najprv roztlačiť na kašu (napríklad s cukrom).

Marhule sú ďalším ovocím, ktoré sa často zamrazuje. Potom, čo sa umyjú vodou, aby sa zbavili nečistôt, sa marhule rozrežú na polovicu, zbavia kôstky a polovičky marhúľ sa vložia do vrecka alebo plastovej dózy. Podobné je to aj s ostatnými kôstkovinami – čerešne, višne, slivky a iné sa tiež dajú zamraziť.

Jablká sa môžu zamraziť celé, ale potom sa hodia len na pečenie v rúre. Dajú sa však aj nastrúhať alebo nakrájať na plátky. Počítajte však s tým, že trochu zhnednú. Ak tomu chcete zabrániť, vykúpte ich v citrónovej vode.

Skôr ako dáte jablká do mrazničky, rozdeľte ich na vhodné porcie, aby ste nemuseli rozmrazovať celú dávku. Ak nechcete, aby sa plátky jabĺk zlepili, rozložte ich na menší plech s papierom na pečenie a vložte ich do mrazničky približne na 2 hodiny. Potom podnos vyberte a jablká naskladajte do škatuliek alebo vrecúšok, už sa lepiť nebudú.

Ako zamraziť jablká – nakrájané na plátky

Ovocie by sa malo skladovať v mrazničke maximálne pol roka.

Vajcia

Ak chcete zamraziť vajcia, musia byť čerstvé. Vajíčka rozbijeme a rozšľaháme, potom ich vložíme do plastovej škatuľky alebo vrecka do mrazničky a vyznačíme počet vajec.

Ak chcete zamraziť oddelene žĺtky a bielka, smelo do toho. Ale samozrejme, pozor! Žĺtok na rozdiel od bielka zhrudkovatie a stratí svoju konzistenciu, preto ho ochuťte soľou alebo cukrom. Na jednu šálku žĺtkov pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru alebo soli, podľa toho, do akého receptu plánujete žĺtky použiť. Opäť nezabudnite na etiketu uviesť množstvo žĺtkov a čím boli ochutené.

Skladujeme v mrazničke maximálne 1 rok, rozmrazujeme pri izbovej teplote.

Video: Ako zmraziť paradajky

Hríby

Vydržia zmrazené i roky, len ich treba najprv upraviť. Ak máte peknú zbierku húb z lesa a chcete si niektoré odložiť na praženicu alebo do omáčky či polievky, najprv ich poduste, t. j. najprv čerstvé hríby zbavte nečistôt, nakrájajte nadrobno a potom ich na troške tuku (oleja alebo masti) a vody poduste na miernom ohni aspoň 5 minút. Samozrejme, môžete pridať aj cibuľku a osoliť.

Pre istotu dodávam, že do mrazničky dávame huby až po ich vychladnutí.

Cuketa

Cuketu ošúpeme, rozkrojíme, odstránime semienka a nastrúhame. Pokiaľ je veľmi vodnatá, trochu vody z nej vytlačíme a dáme ju zamraziť. Opäť nezabudnite rozdeliť potraviny na primerane veľké porcie, s ktorými sa vám bude ľahko pracovať, a označte ich štítkom. Škatuľky nenapĺňame až po okraj, musia mať trochu miesta, pretože tekutina v cukete sa bude pri zamrazovaní mierne rozpínať.

Zamraziť sa dajú všetky druhy cukiet. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Cuketu môžete tiež nakrájať na kocky a tie oblanšírovať – na 3 minúty ich vhoďte do vriacej nesolenej vody a potom ich ihneď presuňte do hrnca s ľadovou vodou (pokojne do vody vhoďte aj kocky ľadu) na ďalšie 4 minúty. Blanšírovaním sa zničia enzýmy a baktérie, ktoré pri zmrazovaní spôsobujú stratu chuti a farby.

Po blanšírovaní vyberte kocky cukety z nádoby a nechajte ich vysušiť. Keď budete kocky cukety zmrazovať, najprv ich položte na podnos, aby sa nedotýkali, a po 1 – 2 hodinách ich preložte do škatule alebo vrecka. Tým sa zabráni tomu, aby sa jednotlivé kocky na seba lepili. Tento krok nie je potrebný, ak plánujete použiť celú balenú dávku naraz. Blanšírovaná cuketa vydrží v mrazničke aj jeden rok. Blanšírovanie môžete využiť aj pre ďalšie druhy zeleniny – karfiol, brokolicu, zelenú fazuľku atď.

Zemiaky

Na zmrazenie si vyberajte čerstvé, tvrdé zemiaky kvôli kvalite. Najprv ich ošúpte a nakrájajte na tvary, v ktorých ich budete používať, či už na hranolky, kocky alebo plátky. Potom zemiaky blanšírujte (pozri predchádzajúci bod). Po vybratí z vody ich necháme krátko osušiť a vložíme ich do vreciek alebo škatúľ podľa požadovanej hmotnosti.

A čo bylinky?

Áno, aj bylinky sú ako stvorené na zamrazenie. Po vytiahnutí z mrazničky sa takmer okamžite rozmrazia a tak ich môžete použiť do polievok, omáčok atď. Budú skoro ako čerstvé. Pred zamrazením bylinky umyte, nakrájajte nadrobno a vložte ich do uzatvárateľnej plastovej škatuľky alebo pevného vrecka. Ja si takto zamrazujem petržlen, koriander, kôpor, bazalku alebo pažítku.


Z pôvodného článku preložil LS.

Prečítajte si aj